A balatoni helyett a külföldi nyaraló a menő

Horvátországban hajókat, a mediterrán tengerpartokon és szigeteken luxusvillákat vesznek a magyar és a régióbeli gazdagok. A Balaton árszintjénél gyakran már kedvezőbbeket találnak Toscanában, sőt Dubajban is.

Azonos, de inkább kedvező árazás mellett Spanyolország többet nyújt, mint a Balaton. A felső kategóriás lakóingatlanok potenciális magyar vásárlóközönsége a balatonihoz hasonló árakon talál Nyugat-Európa legkedveltebb tengerpartjain, sőt az olaszországi, ausztriai és svájci tavak környékén is eladó épületeket.

A tehetős magyar vevők elsősorban a spanyol tengerpart és a szigetek, mindenekelőtt Mallorca, valamint az olaszországi Comói-tó és a Garda-tó, Toscana és Dubaj iránt érdeklődnek. Közelsége miatt Ausztria, Németország, valamint Svájc is keresett, bár az utóbbi még a legdrágább ingatlanok piacán is csúcsnak számít.

A külföldi luxusingatlanok iránt érdeklődő magyar vevőket három kategóriába lehet sorolni. Az elsőbe azok tartoznak, akik nyaralót keresnek. A második kategória az a befektetői kör, amelyet elsősorban az adott térség jövőbeni értéknövekedése mozgat meg. A legkisebb kör a kiköltözőké, akik többéves munkaszerződéssel a zsebükben keresnek eladó lakást. A magyarok számára külföldön is vonzóbb a saját tulajdon, mint a bérelt. Az IT-szektorban dolgozók gyakori célpontja Írország, és kedveltek a Benelux államok is, az amerikai Szilícium-völgybe költözők azonban az ottani árak miatt még a kiemelt fizetés mellett is reálisan csak bérelni tudnak.

A piacon lévő luxusvillák között szemezgetve az érdeklődők a Comói-tó partján találnak 600 négyzetméteres ingatlant, amelyet 7000 négyzetméteres telken 1,75 millió forintos négyzetméteráron kínálnak, ugyanott a tóra néző 190 négyzetméteres penthouse-t 2,3 millió forintnak megfelelő négyzetméteráron. Ezek budapesti és balatoni árak, a magyar vevők fülének sem szokatlanok, ráadásul autóval öt-hat óra alatt elérhető helyekről van szó.

A nemzetközi luxusingatlan-kínálatot tovább böngészve pazar villákat és medencés, panorámás lakásokat lehet találni a toscanai történelmi városközpontokban és falvakban, 1-1,5 milliós forintos négyzetméteráron. Meglepő módon Szicília is jól forog a magyar vevők körében, mert ár-érték arányban remek desztinációnak számít. Az autós megközelíthetőség még az egy éjszakás autózással elérhető spanyol tengerpart esetében is fontos, a mediterrán ország néhány éve újra felkerült a magyar gazdagok toplistájára.

Az adriai luxusingatlanok iránt is jelentős a magyar érdeklődés, de még hiányzik a megfelelő szintű kínálat. Horvátországban most nem a szárazföldi villák, hanem a hajók, a különböző méretű luxusjachtok piaca pörög a gazdag magyar vevők körében – írta a vg.hu.

fotók: sopranovillas.com, jamesedition.com, croatiagems.com, movecroatia.com, yatco.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!