Árrekordok a vízpartokon

A 2010-es évek második felében kibontakozó országos ingatlanpiaci boom a nyaralóövezeteket is érintette. Az hirdetett lakóingatlanok iránti érdeklődés néhol tízszeresére nőtt 2016 óta.

Egyes településeken még nagyobb mértékben nőtt a kereslet, a Tisza-tó partján lévő poroszlói ingatlanok iránti érdeklődés közel tízszeresére nőtt, emellett több balatoni település – köztük Balatonszőlős, Balatonakali, Ábrahámhegy – öt-hatszoros keresletnövekedést könyvelhetett el.

Eladó balatoni nyaraló

A nyaralóövezetek felfutása annak köszönhető, hogy az említett időszakban lendületesen fejlődött a gazdaság, és az üdülőövezetek árait is növelő 2015–2019 közötti lakásárrobbanást követően a befektetők a nagyvárosok helyett a nyaralóterületek irányába mozdultak el. Miközben a járvány megjelenése megtorpanást hozott az országos lakáspiacon, a nyaralókra ez nem volt igaz. Ez pedig részben a karanténhatással magyarázható, sokan a korlátozások miatt a kerttel ellátott, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.

Az ingatlan.com elemzése szerint a Velencei-tónál Gárdonyban az átlagos négyzetméterár idén június elején 655 ezer forint volt, ez 20 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Velencén pedig 17 százalékkal, 618 ezerre nőttek.

A Balaton északi és déli partja is átlépte a 700 ezres lélektani határt az átlagos négyzetméterárakban, amire az országban eddig csak Budapest volt képes. Az északi parton található településeken 756 ezer forint volt a négyzetméterár, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A kiugró mértékű drágulásban szerepet kapott, hogy a kínálat 40 százalékkal csökkent.

A Balaton déli partján 700 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, ami 20 százalékos drágulásnak felel meg. A tó mindkét partján vannak olyan települések – például Tihany, Alsóörs vagy éppen Szántód –, ahol 1 millió forintot bőven meghaladó négyzetméterárral találkozhatnak a vevőjelöltek. Ez annak is köszönhető, hogy rengeteg új lakóingatlan épül a térségben, főként értékesítési céllal.

Eladó balatoni nyaraló

A Tisza-tónál is 20 százalékkal mentek feljebb az árak, de jóval alacsonyabb szintről indultak. Abádszalókot 175 ezer, Poroszlót pedig 179 ezer forintos átlagos négyzetméter ár jellemezte június elején.

A legkeresettebb nyaralótérségek közé tartozik a Dunakanyar környéke is. A régió népszerű települései közül Zebegényben, Nagymaroson, Visegrádon júniusban 457–542 ezer forintért kínálták eladásra az ingatlanok négyzetméterét, ez pedig 44–59 százalékos éves drágulásnak felel meg. Kisorosziban 80, Tahitótfaluban pedig 43 százalékkal mentek feljebb az árak, ez az előbbin 553 ezer, utóbbin 494 ezer forintos „egységárat” jelentett. A Dunakanyarban tapasztalt árrobbanás nem meglepő, mert a környék a fővárosi agglomerációs övezet része, ahová folyamatos a kivándorlás Budapestről – írta a haszon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!