Turistacsalogató hajóroncs

Egy 19. századi gőzhajó roncsát Ausztrália partjainál teljesen benőtték a mangrovék. A korábban a táj látványát elrontó ipari roncs turistalátványosság lett.

Az SS City of Adelaide gőzhajót 1863-ban Glasgow-ban bocsátották a vízre, és kezdetben Sydney, Melbourne és Honolulu között szállított utasokat. Harminc évvel később vitorlás hajóvá alakították, majd szenet és más árukat szállított, ám 1912-ben kigyulladt.

Egy helyi lakos úgy döntött, hogy megvásárolja a maradványokat, hogy hullámtörő gátként használhassa, de amikor az új helyére akarták vontatni a hajóroncsot, zátonyra futott. Ott is maradt egészen a mai napig, az Ausztrália északkeleti részén lévő sziget, a Magnetic Island közelében.

A hajó a második világháború alatt egy hadgyakorlat során balesetet okozott, majd a 70-es években még tovább pusztult. Mindezek hatására alig maradt valami belőle, és megtelepedtek rajta a mangrovék. A hajóroncs mára különleges védelem alatt áll: megtiltották a halászatot a közelében, hogy a mangrovék békében nőhessenek. A különleges természeti jelenség pedig a turisták kedvelt célpontja lett – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!