Zöldforradalom a tengeri közlekedésben?

A hajózás termeli a világ üvegházhatású gázainak nagy részét, de egy új technológia megoldást jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának csökkentésére a tengeren.

A tengeri közlekedés több nitrogén-oxiddal és kénnel szennyezi a levegőt, mint az egyén közlekedési módok, mivel a hajók túlnyomó többségben olcsó és nehéz fűtőolajat használnak. Környezetvédelmi szempontból fontos lenne a hajózás zöldítése, és ehhez kínálhatnak új lehetőséget a szélmotoros hajók. Ehhez a meghajtáshoz nem kell új hajókat építeni, az új, csúcstechnológiás szélhajtóművek felszerelhetők a már működőkre, és így az energiafelhasználásukat a körülményektől függően 10–90 százalékkal lehet csökkenteni.

A szélmotorok teljesítménye attól függ, hogy hol tartózkodik a hajó és milyenek az adott pillanatban az időjárási körülmények. A megoldás költséghatékony, mivel az szél ingyen van, ráadásul a tengeren sokkal erősebben fúj, mint a szárazföldön. Az új technológiát olyan időjárás-elemző szoftverekkel látták el, amelyek képesek precíz algoritmusok alapján kiszámolni a leggyorsabb és legtakarékosabb útvonalat az óceánon keresztül.

A szélmotoros eszközök többféle technológiát és megoldást ötvöznek, és már jelenleg is megtalálhatók a tengereken, nagyjából 20 kereskedelmi hajót szereltek fel ezzel a megoldással – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!