Zátonyra futtattak egy utasokkal teli kompot

2020. szeptember 24.
Címkék :

A finn Viking Line által üzemeltetett komp Turku és Stockholm között közlekedett, amikor víz kezdett betörni a hajóba. A kapitány úgy döntött, hogy a 207 utas és 74 fős személyzet biztonsága érdekében zátonyra futtatja a hajót, és így stabilizálja.

Az Amorella vélhetően valamilyen víz alatti tárgynak vagy sziklának ütközött, és ez okozhatta a sérülést a hajótesten. A szigetek közötti csatornákban több helyen sekély a víz, és kifejezetten nehéz terep navigációs szempontból. A sérülés észlelése után a kompon megszólaltak a vészjelzők, mindenki szabályosan felvette a mentőmellényeket és a finn parti őrség felügyelete mellett, az Aland-szigeteknél biztonságosan zátonyra futtatták a hajót. A manőver közben nem sérült meg senki, és az utasokat, valamint a személyzetet is biztonságosan sikerült partra juttatni.

A Viking Line búvárok segítségével azonnal megkezdte a műszaki mentést és a hajó felkészítését, hogy leemelés után egy közeli kikötőbe lehessen vontatni. Az előzetes vizsgálatok szerint a sérülést egy bója okozhatta, de biztosat a nyomozás lezárása után lehet mondani. Az Amorellának már volt egy hasonló balesete 2013-ban is.

Az Amorella 1988-ban épült, 35 tonna és 556 láb hosszú, 2480 utas és 450 gépjármű befogadására képes, de a járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően jóval kevesebben tartózkodhatnak a kompokon.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!