Zamárdiba tart az Air Race?

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere az utóbbi hetekben kétszer is beszélt a település képviselő-testülete előtt arról, hogy tárgyalásban van egy új repülős versenysorozat szervezőivel, akik arra gondoltak, hogy a Balaton-part lehetne az új air show egyik helyszíne.

Magyarországon Zamárdiban szeretnék ismét megrendezni a versenyt, amely már nem Red Bull, hanem egy új néven fog szerepelni – mondta a jegyzőkönyv szerint a polgármester.

A Red Bull 2019-ben jelentette be, hogy gazdaságossági problémák miatt másfél évtized után leállítja a Red Bull Air Race sorozatot. Budapestről Tarlós István főpolgármestersége idején ki is tiltották a zajos repülőket, ezért Magyarországon Zamárdiban tartották az utolsó futamot. De a balatoni rendezvény sem ment le tiltakozás nélkül: a Nők a Balatonért Egyesület azzal érvelt a többnapos repülőzés ellen, hogy a verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna.

A csökkenő népszerűség ellenére tavaly márciusban felröppent a hír, hogy a verseny World Championship Air Race (WCAR) néven indulhat újra. A Nemzetközi Repülési Szövetség (FAI) ugyanis hivatalosan jóváhagyta a WCAR indulását, és a kizárólagos jogot a pilonkapuk közötti versenyzésre. Sajtóhírek szerint a brit rendezők a szervezésért és a közvetítésért felelős munkatársakat is átvették a régi Red Bull-os csapatból.

Csákovics a testületi ülésen azt mondta, hogy véleménye szerint „2023-ban lesz aktuális a rendezvény”, a szervezők viszont már 2022 júniusában szeretnék bejelenteni a helyszíneket, „de a zamárdi helyszín is teljesen nyitott még”. A polgármester azt is közölte, hogy az ismert pilóta, Besenyei Péter segítené szakmai részről a rendezvényt – írta a 24.hu.

Zamárdi: bulik helyett sport

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!