Wajer 44, a nagy dobás

2024. február 7.
Címkék :

A holland hajóépítő cég 13 méteres modellje hiánypótlónak tűnik a piacon, és olyannak, amit mindenki szeret.

A Wajer Yachts három évtizede teszi a dolgát, és lépked szépen felfelé a ranglétrán: apró tavi hajócskákkal kezdték, ma pedig ott tartanak, hogy ha valaki meglát egy Wajert, azonnal egy szuperjachtot kezd keresni a közelben.

Legújabb modelljük, a 44-es harmonikusan illeszkedik a már meglévő 38-as és 55-ös közé, miközben a Wajer zászlóshajója, a 77-es formatervezési jegyeit is magán viseli. A cég szerint ez az eddigi legnagyobb dobásuk.

„Elég, ha csak az arányait szemügyre vesszük” – mondja Ronald van Hulst, a Wajer operatív igazgatója. „A szélesség, a hossz és a szabadoldal magasság tökéletes harmóniában áll egymással, ez a legszebb hajónk.”

Van Hulst főnöke, Dries Wajer ügyvezető igazgató is hasonlóképpen érez: „Visszük az Intracoastal vízi úton, az emberek pedig szó szerint mindenhol üldöznek minket a kérdéseikkel. Nincs olyan, aki nem fordulna utána.”

A Sinot Yacht Architecture & Design vállalattal együttműködve az építő afféle vízi bonszait hozott össze, művészi dizájnnal átitatva az apró dolgokat. A 44 vonzereje a jó megjelenésen és a teljesítményen is túlmutat. A végsebessége 38 csomó, de nem ez a lényeg, hanem ahogy íven tartja magát, majd szinte kilő a kanyarból. A 38-as ehhez képest túl virgonc, az 55-ös túl lomha – persze azok sem rossz hajók.

A Wajer külön odafigyelt a hangtompításra – puha motortartók, extra szigetelés, dupla nyílászárók és a kormányosi ülést magabiztosan védő szélvédő –, a végeredmény magáért beszél: 30 csomós tempó mellett még könnyedén lehet csacsogni a kokpitban, anélkül, hogy megemelnénk a hangunkat.

Azt ugyanakkor még Dries Wajer is elismeri, hogy a beltér nem épp tágas: „Egy ilyen kialakítás során komoly kihívás a hely optimalizálása. De nagyok az ívek, a formát több darabból kell elkészíteni, ennyit tudtunk kihozni belőle. Számunkra a dizájn az első, a gyakorlati felhasználás csak utána következik. Sportautót azért veszünk, mert fantasztikusan néz ki, nem azért, mert jól lehet pakolni bele nagybevásárlás után. Két vagy három éjszakát azért így is el lehet tölteni a fedélzeten, igaz, ahhoz nagynak kell lennie a szerelemnek. Akinek kell a tágas háló, vegyen 55-öst!”

A Wajer 44 ünnepélyes bemutatója – egy medencében:

YouTube video

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!