Vulkáni lávából épül földkerülő vitorlás hajó

Az osztrák Norbert Sedlacek a föld körbehajózására készül, méghozzá egy olyan vitorlással, amelyik különleges anyagból épül. A filava tömörebb és olcsóbb, mint a karbon, ellenállóbb az UV-sugárzásnak és a nedvességnek.

A nyáron induló és hét hónaposra tervezett út 38 ezer tengeri mérföld, érinti mind az öt óceánt, valamint az Északnyugati-átjárót. Sedlacek a kaland során végig magára lesz utalva, ugyanis nem vesz igénybe külső segítséget. Hajója úttörő darab, a balzafa mag köré ugyanis nem a megszokott műanyag szálak kerültek, hanem a vulkáni lávából megalkotott filava. Az Open60-ast az Innovation Yachts (Sedlacek cége) tervezte, és a projektgazda megvan győződve arról, hogy vitorlása hozza az elvárt teljesítményt, illetve kellően tartós lesz: „A filava izgalmas anyag, tulajdonképpen a szénszál továbbfejlesztett változata. Tulajdonságai hasonlók, ám annál tömörebb, olcsóbb az előállítása, és sokkal jobban ellenáll a természet erőinek.”

Az Open60AAL össztömege kisebb, mint egy hasonló méretű, karbonból készült vitorlásé. 2016 óta épül, elég könnyű és gyors ahhoz, hogy az Északnyugati-átjáró gyenge szeleiben is jól teljesítsen.

Így készül a filava:

YouTube video

A tervezett útvonal:

(forrás: EuroSail News, fotók: innovation-yachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!