Vízre tettek egy új kitűzőhajót

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízre bocsátotta Nyergesújfalun új kitűzőhajó-flottájának második tagját, amely az Erebe nevet kapta.

A hajó egy háromtagú flotta része, ezeket a győri, a budapesti és a bajai vízügyi igazgatóságok használják majd. A három jármű értéke 1,6 milliárd forint. A kitűzőhajók feladata, hogy bóják kihelyezésével jelöljék a biztonságos mélységű útvonalat a hajók számára. Aszály idején a lapos hajófenéknek és kis merülésüknek köszönhetően bevethetőek ott is, ahol a nagyobb hajók már megfeneklenének.

Az új hajók orrát úgy alakították ki, hogy a legkomolyabb jégzajlásnak is ellenálljon, így jeges ár vagy nagyobb mennyiségű uszadék érkezésekor is használhatók. A kormányállás előtt egy nagyméretű munkatér kapott helyet, egy 2 tonna teherbírású daruval kiegészítve.

A most vízre tett Erebe, amelyet egy dunai mellékágról neveztek el, 24,86 méter hosszú, két 232 kilowatt teljesítményű motorral van felszerelve, holtvízi sebességét óránként 20 kilométeresre tervezték. A háromfős személyzet több napig kikötés nélkül is teljesíthet szolgálatot, ehhez hálóhelyeket, élelmiszer- és üzemanyag-raktárakat alakítottak ki.

Az uniós CEF program keretében még két hasonló hajó épül, a Lupa és a Rezét, szintén egy-egy dunai mellékágról elnevezve. A program keretében közel félmilliárd forintos költséggel már átadtak három gyorsjáratú kishajót, ezeket a kismértékű és azonnali beavatkozásokra tervezték – olvasható az Országos Vízügyi Igazgatóság közleményében.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!