Vízre tették az első úszó atomerőművet

Az Akagyemik Lomonoszov különleges úszó atomerőművi blokk útnak indult a szentpétervári Balti Hajógyárból. A létesítmény végső célállomása Pevek, amely Csukcsföldön, Oroszország távol-keleti részén található. Az úszó blokk hálózatra kapcsolása után a világ első, ilyen célból épült atomerőműveként fog üzemelni.

Az Akagyemik Lomonoszovot először Murmanszkba vontatják, ahol a reaktoraiba behelyezik a nukleáris fűtőelemeket. Vitalij Trutnyev, a Roszatom-leányvállalat, az úszó atomerőművek építési és üzemeltetési igazgatóságának igazgatója elmondta: Mérföldkőnek számít ez a projekt és az egész világ atomenergetikai ipara szempontjából. Az úszó atomerőművek lehetővé teszik, hogy a legtávolabbi régiók is villamos és hőenergiához jussanak, így segítve elő azok növekedését és fenntartható fejlődését.

Pevekben már befejezték a part menti infrastruktúra kiépítését. Az úszó atomerőmű kikötéséhez és üzemeltetéséhez szükséges mólókat és más vízparti építményeket tesztelték, és azok jelenleg már használatra készen állnak. A nukleáris üzemanyag berakása és a legénység fedélzetre lépése után az Akagyemik Lomonoszovot Pevek kikötőjébe vontatják. Az úszó atomerőmű becsült vontatási sebessége 3,5-4,5 csomó, azaz 7-8 km óránként.

Az úszó atomerőműbe két KLT-40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW teljesítménnyel) hasonlóan az atomjégtörőkön használt blokkokhoz. Az orosz atomtudósok és hajóépítők által tervezett hajó 144 méter hosszú, 30 méter széles és 21 000 tonna a vízkiszorítása. Az úszó atomerőmű élettartama 40 év, amely meghosszabbítható 50 évre. A létesítményt üzemidejének végeztével speciális bontóműhelybe vontatják – írta a vg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!