Vízre tették a legnagyobb atomjégtörőt

2017. szeptember 26.
Címkék :

A Szibir nevű nukleáris meghajtású hajót Oroszország arra akarja használni az északi-tengeri úton, hogy megtisztítsa az utat az Ázsiába gázt szállító orosz teherhajók előtt, illetve mentőexpedíciókban is használhatják.

A Project 22220 néven futó hajóépítés a Szovjetunió bukása óta a legnagyobb katonai projekt Oroszországban. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Szibir és már használatban lévő, Ural és Arktika nevű társai a világ legnagyobb nukleáris jégtörői lesznek.

A hajó megépítéséről 2015-ben döntöttek, várhatóan 2020-tól lesz bevethető. Két atomreaktor látja el energiával, amelyek egyenként 175 megawattos teljesítményre képesek. 173 méter hosszú, és a vízkiszorítása (vagyis a tömege) 33 500 tonna. Háromméteres vastagságig fogja tudni feltörni az elé kerülő jégmezőket.

Oroszország tervez egy még erősebb jégtörőt, ez a Vezető névre fog hallgatni, és 4,5 méterig megbirkózik a jégakadályokkal, így a tervek szerint egész évben járhatóan tartja majd az északi útvonalakat – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!