Vízhiánnyal küzdenek a Tisza-tónál is

Kisköre felsőn a 680 cm-es turisztikai célú hajózási vízszint alá csökkent a tó vízszintje, amire korábban augusztusban nem volt példa a víztározóban. A szezon még nem ért véget, de érdemes néhány dologra felkészülnie annak, aki ide látogat.

Már hetek óta csökken a Tisza-tó vízszintje, hiszen a felső folyószakaszon sincs vízutánpótlás az aszály miatt és a mezőgazdasági vízigényeket is ki kell elégíteni, nem is beszélve az ivóvízről. A három héttel ezelőtti eső valamelyest segített a vízszint stagnálásán, ám az elmúlt napokban ismét csökkenni kezdett, sőt augusztus 10-én 677 cm-t mutatott az OVF vízmércéje Kisköre felsőn.

Tavasszal, a Tisza-tó feltöltésekor 735+5 cm-re állították be a nyári vízszintet, és már így is többet tároztak be, készülvén az aszályra. Azóta viszont 63-65 cm-t csökkent a vízszint. Mivel várhatóan a vízszint folyamatosan tovább csökken, így az elmúlt hetekben sok hajós kivette a hajóját a vízbőll, mert a nagyobb merülésük miatt nem tudták úgy használni, mint korábban.

A Tisza-tó élő folyó szakasza hajózható lenne, de a kikötőkből oda ki is kellene valahogy jutni. A tiszai marinákból egyszerűbb az odajutás, míg a távolabbiakból nehézkesebb. Például az Abádki Kikötő bejelentette, hogy már nem ad bérbe csónakot és vannak olyan túravezetők, akik az alacsony vízszint miatt nem indítanak túrákat. Mindez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet a vízen semmilyen vízieszközzel közlekedni, csupán azt, hogy a korábbiaknál is elővigyázatosabbnak kell lenni, ha nem a Tisza medrében haladunk.

A strandok mindegyike üzemel, igaz, beljebb kell sétálni a vízért. Ahol korábban mellkasig ért a víz, ott most csak derékig ér. Az alacsony vízszint miatt valamivel több a hínár a strandokon, de a sulymot továbbra is behorja a Tisza, így a vízi cipőt még mindig ajánlott felvenni. Sőt, mivel most ott is leérhet a lábunk, ahol korábban esetleg nem, így a kagylók miatt is érdemes védőlábbelit hordani. A Tisza-tó átúszást is lemondták a szervezők, hiszen az alacsony vízszint miatt a segítőhajók nem tudnának közlekedni.

YouTube video

Mit lehet csinálni a Tisza-tónál alacsony vízállás esetén? Mindent, mint előtte: rengeteg remek étterem várja a betérőket, továbbra is körbe lehet tekerni a Tisza-tó 65 km-es gátkoronáját, sőt augusztusban rengeteg izgalmas programmal készültek, valamint készülnek a települések – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!