Víz felett repül a hidrogénhajtású hajó

A forradalmi ötlet mögött álló svájci startup, a The Jet ZeroEmission a Zenith Marine és a DWYN vállalattal összefogva építette meg zéró károsanyag-kibocsátású hajóját.

A jármű jövőre készülhet el, és a 2023. novemberi COP28 klímakonferencia alkalmából repülhet először, az Egyesült Arab Emírségekben. Az egyedi kialakítású jacht futurisztikus külsővel készül, a működését két hidrogén üzemanyagcella biztosítja, ami amellett, hogy meghajtja az elektromos motorokat, csendes, emissziómentes hajózást ígér.

Ezek a cellák hidrogén és oxigén keverésével állítanak elő villamos energiát, ezáltal környezetkímélő módon közlekedhet a nagyjából 10 méter hosszú jacht, amely a kapitányt is beleértve 13 embert tud szállítani.

YouTube video

A hajót az különbözteti meg a piacon lévő többi szuperjachttól, hogy képes úgy szárnyalni, mint egy repülőgép, miközben 90 centiméterrel a vízfelszín fölött lebeg. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a világ leggazdagabb embereinek szánt hajót piacra is dobhatják – írta a liner.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!