Víz alatti drónok válthatják fel a búvárokat

2018. augusztus 23.
Címkék :

A Subdron nevű startup által kifejlesztett program segítségével a víz alatti drónok teljesen automatizált módon közelíthetik meg és szkennelhetik a víz alatti tárgyakat.


A hajótestek és a víz alatti építmények, például a különböző vezetékek és a hídelemek vizsgálata jelenleg csak nagyon drága robotok és búvárok segítségével lehetséges, a Subdron nevű startup az ilyen jellegű vizsgálatokat akarja könnyebbé tenni.

A fejlesztések középpontjában egy rendkívül pontos navigációs program áll, amelynek a segítségével a víz alatti drónok teljesen automatizált módon közelíthetik meg és szkennelhetik a víz alatti tárgyakat egészen addig, amíg az adott objektum komplett digitális leképezése meg nem valósul.

A hamburgi kikötő egyik projektjében a Subdron megoldását gyakorlati tesztnek vetik alá. A programban a hajótesteket digitálisan térképezik fel. A legtöbb navigációs rendszert nagy, nyílt vízfelületekhez tervezték, ahol beleférnek a pozicionálási hibák és a megadott irányoktól való eltérések. Ahhoz viszont, hogy az olyan tárgyakat, mint a hajótesteket meg lehessen vizsgálni a kikötőkben, sokkal pontosabb navigáció kell – többek között azért is, hogy meg lehessen akadályozni a mérési hibákat és a víz alatti drónok sérüléseit.

A lehetséges felhasználási területek változatosak. A vámhivatalok felkutathatnák a külső hajótestekre szerelt csempészárukat, illetve lehetővé válhatnának a balesetek utáni javítások és azok dokumentálásai is. További alkalmazási területet jelenthetnek az időszakaszosan előírt vizsgálatok, amelyeknél megnézik, hogy az egyes hajókon betartják-e a biztonsági szabványokat és ellenőrizhető, hogy megvalósult-e a hajótestek tisztítása, átnézése – írta az sg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!