Víz a békéért – jön a Víz világnapja

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. idén is nagyszabású rendezvénnyel vár minden érdeklődőt Siófok Fő terén a Víz világnapján, március 22-én.

A víz világnapját az ENSZ közgyűlésének kezdeményezésére 1993 óta világszerte ünneplik azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz, valamint az édesvízkészletek megóvásának fontosságára. Az idei, Víz a békéért jelmondattal a világszervezet azt hangsúlyozza, hogy a víz békét teremthet, de akár konfliktusok forrása is lehet. Törekedni kell tehát a közösségek és az országok közötti együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei mellett a helyi szintű intézkedések is.

A DRV a korábbi évekhez hasonlóan változatos szórakoztató és ismeretterjesztő programokkal szólítja meg a gyerekeket és a felnőtteket a világnap apropóján. Tervezd meg a DRV kabalafiguráját! szlogennel meghirdetett rajzpályázatukra március 12-ig várják az óvodások, általános és középiskolások alkotásait, a március 19. és 28. közötti nyílt napjaikon pedig 13 létesítményük kapuit nyitják meg, ajándékkal is kedveskedve a hozzájuk látogatóknak. A vízmű- és szennyvíztisztító telepeken, valamint a  vizsgálólaboratóriumokban előzetes jelentkezés után bárki betekinthet a víz- és szennyvíztisztítási, valamint a laboratóriumokban zajló folyamatokba, és hasznos információkkal gazdagodhat a felelős és tudatos víz- és csatornahasználatról. A legtöbb érdekességet ezúttal is a DRV siófoki központi rendezvénye tartogatja március 22-én 9.30-tól 14 óráig. Aki szeretné, a város Fő terén kipróbálhatja a kézműves és vizes játékokat, de akár a tudását is próbára teheti a színpadi kvízzel, a víz világnapi rajzpályázat nyereményeinek átadóját követően. Nem maradhat el a hagyományos gyermekkoncert, Kovácsovics Fruzsina és zenekara szórakoztatja majd a kicsiket, és interaktív programokból sem lesz hiány. Az érdeklődők megtekinthetik a társaság diagnosztikai autóját, a DRV-s munkavédelmi eszközök egy részét, és belekukkanthatnak a vizsgálólaboratóriumokban használt kémcsövekbe és mikroszkópokba is. Feltárul egy mentő-, egy tűzoltó- és egy szemetesautó belseje, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának képviselői jóvoltából pedig a biztonságos fürdőzés szabályairól is szó esik.

A társaság a víz világnapjához kapcsolódóan tavaszi véradásokat is szervez március 18. és 22. között hét településen, a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve. A siófoki önkéntes véradókat március 22-én 10 és 17 óra között a társaság székházában várják, a további helyszínekről, időpontokról és egyéb részletekről a DRV honlapján tájékozódhatnak.

Végül a világnaphoz kapcsolódóan még egy programhelyszínt ajánlanak az érdeklődők figyelmébe: a társaság élménykomplexuma, a bemutatótermeket és egy vizes játszóteret is magában foglaló, Siófok és Zamárdi határán található Vizek háza március 15-én nyit újra a téli szünet után, ahol ugyancsak csalogató játékokkal készülnek a Víz világnapja megünneplésére.

fotók: drv.hu

forrás: hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!