Vitorlázva szeli át az óceánt az olimpiai láng

Történelmi jelentőségű hajóútra indul 2024. június 7-én a Maxi Banque Populaire XI trimarán: átviszi az olimpiai lángot az Atlanti-óceánon.

A Banque Populire az olimpiai fáklyafutás hivatalos támogatója és a 2024-es párizsi játékok prémiumpartnere. A „Vitorlás Bank” közel 35 éve dolgozik a sportág népszerűsítésén, és teljes mértékben elkötelezett a Párizs 2024 sikere mellett. Június 22-én jelentették be, hogy a Maxi Banque Populaire XI átviszi az olimpiai lángot az óceánon. A hajó kapitánya Armel Le Cleac’h lesz, aki legénységével Brest-ből, Pointe-a-Pitre (Guadeloupe) érintésével Fort-de-France-ig (Martinique) hajózik a lánggal.

A kormánynál Armel Le Cleac’h felel majd e különleges küldetés sikeréért, különleges csapattal, amelynek a tagjait 2023 végén jelentik be.

Le Cléac’h mindig is lelkes támogatója volt a francia olimpiai csapatnak, 2016-ban Rióba utazott, hogy szurkoljon a Kékeknek és tanúja legyen Charline Picon diadalának. Ez olyan emlék, amely a 2017-es győztes szóló világ körüli versenyén is végigkísérte. A Maxi Banque Populaire XI keresztapja pedig Tony Estanguet háromszoros olimpiai bajnok, a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke.

Tony Estanguet elmondta: „Az olimpiai fáklyafutás önálló esemény lesz. A láng 12 héten keresztül segít majd abban, hogy minél több embert egyesítsen, növelje régióink ismertségét és érdeklődést keltsen az olimpia két hete iránt. A Maxi Banque Populaire XI részvételével Brest, Guadeloupe és Martinique lakói is részt vehetnek a népünnepélyben. Büszkeséggel tölt el, hogy az olimpiai lángot csak a szél erejével juttatjuk el az óceán túlsó partjára. A hajó keresztapjaként pedig külön örülök, hogy részt vehet ebben a kalandban, amely be fog vonulni a történelembe.”

Armel Le Cléac’h, Maxi Banque Populaire XI hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy részt vehetek ezen a történelmi eseményen. Örülünk, hogy találkozhatunk mindazokkal, akik osztoznak a tenger iránti szenvedélyünkben, és akik évek óta élvezik az óceáni versenyzés nagyszerű pillanatait. Megtiszteltetés és nagy felelősség részt venni ezen az ünnepségen, átvinni az olimpiai lángot az Atlanti-óceánon, és öröm, hogy ezeket az érzelmeket megoszthatjuk az egész francia néppel.

(fotók és forrás: voile.banquepopulaire.fr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!