Vitorlázóknak építve – Solaris

Az olasz Solaris gyárat 1974-ben alapították, és Built for Sailors mottójukat a kezdetektől fogva a lehető legkomolyabban veszik.

A velencei lagúna partján 26 ezer négyzetméteres területen, 6000 négyzetméter fedett részen zajlik a saját vitorlások építése, illetve az akár 100 láb hosszú jachtok átépítése és felújítása. Bő negyven év alatt elképesztő mennyiségű tudást és tapasztalatot gyűjtöttek össze, rutinosan ötvözve a modern technológiát a „hagyományos módon”, fából készült belső terek alkalmazásával. A belső asztalosmunkák minősége és kivitelezése, amelyek a Solaris megkülönböztető jegyei közé tartoznak, világszerte ismertek és elismertek. A végeredmény egyedi és összetéveszthetetlen: elegáns profilú hajók, amelyeknek kiváló vitorlázási tulajdonságai vannak, funkcionálisak és hosszú élettartamúak. Elég csak megnézni, hogyan fest ma egy 35 évvel ezelőtt épített Solaris. A cég nagy teljesítményű, sportos luxusvitorlásai gyakorlatilag mind egyediek, mivel a gyár a legmesszemenőbbekig kiszolgálja a megrendelők igényeit, a tulajdonosok saját ízlésére és technikai szükségleteire szabva az új hajót.

Ma a Solaris 40–112 láb közötti jachtokat készít, világszínvonalon. Ezek mindegyikét Javier Soto Acebal és a Solaris házi dizájncsapata tervezte. Az aktuálisan kínált tizenegy modellből négy (40, 50, 60, 74RS) az elmúlt szűk két évben jelent meg a kínálatban, vagyis igen frissnek számít.

A Solaris márka hazai képviseletét a Pannon Yacht Kft. látja el.

Solaris 40
Az új, 40 lábas jacht magán hordozza a Javier Soto Acebal nevével jellemzett, a hagyományokra építő formavilágot, miközben a legfrissebb hajózási innovációkat vonultatja fel. Orrának kiképzése lendületet sugároz, a széles hátsónak köszönhetően a kabinok tágasak, a kormányállás szellős. A testen és a kabintetőn elhelyezett ablakoknak köszönhetően a belső terei kifejezetten világosak. Kétféle kialakításban érhető el: 3 kabin, 2 fürdőszoba vagy 2 kabin, 2 fürdőszoba.

Solaris 44
Bár mindössze 13,5 méter hosszú, új sztenderdeket állított fel a vitorlázásban: minimális legénységgel is képes nagy sebességre, így versenyzésre is kiválóan alkalmas. A hajó dizájnja még az új modellekhez képest is nagyon modern, a legszélesebb pontja 4,18 méter, ez a méret lehetővé teszi, hogy fedélzeti kialakítása rendkívül kényelmes, a belső terei rendkívül tágasak és világosak legyenek, még a hátsó kabinban is széles franciaágyon pihenhetünk. Két kormánylapja ugyanakkor biztosítja, hogy ilyen méretek és bármilyen dőlésszög mellett is mindig teljes legyen a kontroll.

Solaris 47
Az első és egyetlen modell ebben a méretkategóriában, amely az összes olyan funkciót és újítást ötvözi, amely révén egy nagy teljesítményű hajó kis létszámú személyzettel is könnyedén kezelhető. A hajótest formája a Solaris 50-es és 58-as modellekhez hasonlóan finom kialakítású, és még kedvezőtlen tengeri körülmények között is kellő stabilitást biztosít.

Solaris 50
A legszélesebb pontja 4,78 méter, kokpitjában akár két asztal is elfér. A hajóbelsőben több újdonság található: a hagyományos 3 kabinos, 2 fürdőszobás elrendezés mellett igény esetén egy harmadik fürdőszoba és egy hosszanti konyha is elfér.

Solaris 55
Tervezése során elsődleges szempont volt, hogy olyan vitorlás szülessen, amely mérete ellenére kis létszámú személyzettel is könnyen magabiztosan irányítható, ugyanakkor jelentős teljesítményre képes. Felszereltsége a nagyobb méretű jachtokét idézi, három kabinjának mindegyikéhez saját fürdő tartozik. A hajóorrban WC-vel és mosdóval felszerelt személyzeti kabin, vagy polcokkal és tárolódobozokkal ellátott, tároló alakítható ki. Gyors hajó, amely a Solaris egyedi építéstechnikájának köszönhetően szélsőséges körülmények között is biztonságos.

Solaris 60
18,31 méter hosszú, nagy teljesítményű vitorlás, mérete és kialakítása lehetővé teszi, hogy offshore versenyeken is részt vegyen. A kormányállásaiból mindig tökéletes kilátás nyílik az orrvitorla első élére, ami komoly segítség az optimális menetirány tartásához. A beltérben a konyhát előretolták az árbóc alá, mindkét hátsó kabin kérhető franciaággyal, míg az elöl kialakított tulajdonosi kabin rendkívül tágas, nagy ággyal felszerelt.

(X)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!