Vitorlázás Szlovéniában

szak-adriaMindössze 550 km-re található Budapesttől az egyik legközelebbi tengeri hajózási desztináció, az észak-adriai Szlovénia. A szlovén charterkikötőkből, Portorozból és Izolából egy hét alatt bejárhatjuk vitorlással a szépséges szlovén kikötőket, a Nyugat-Isztria horvát városkáit vagy belekóstolhatunk a történelmi Olaszországba.

Az unión belül már személyzeti jegyzék sem kötelező, a szlovén charterhajókkal szabadon elhagyhatjuk a szlovén felségvizeket Olaszország irányában. Mindössze 5 mérföld Trieszt belvárosi kikötője és 15 mérföld szemben, a római időktől lakott Grado városa. További 40 mérföldet hajózva elérhetjük a Velencei-lagúna északi bejáratát. Murano és Burano érintésével kiköthetünk Velencében, éppen a Szt. Márk térrel szemben.

piran_0

Míg az olasz oldalon lapos tengerpart és homokos strandok sora mellett vitorlázhatunk, addig a szlovén Adria mélyebb vizű és kavicsos, ahogyan azt Horvátországban is megszokhattuk. Hajónkkal maradhatunk persze a szlovén felségvizeken is, hogy az egymástól 5 mérföldre eső szépséges városkáit kényelmesen végigjárjuk. Piran, Izola és Koper meglátogatása egy-egy nap, építészeti remekműveik az egykori olasz fennhatóságot dicsérik. Az üdülőváros Portoroz a legdélebbi szlovén település a Pirani-öbölben, utána a horvát határig sólepárlók terülnek el.

piran

A térség májustól szeptemberig kellemesen hajózható, a tél enyhe. A szlovén hajók állófűtéssel szereltek, így szilveszterre is bérelhetők. A tengerpartot az Adrián általános szelek jellemzik: északnyugatról érkezik a misztrál, észak-északkeletről fúj a hideg és száraz bóra, míg közvetlenül előtte a meleg és nedves sirokkó, a jugó déli szele ostromolja. Az átvonuló időjárási frontok okozhatnak nyáron zivatart, fekete gerendával érkező hirtelen erős szelet. A tengerszintet a széljárás és annak erőssége is befolyásolja, egy kitartó jugó ősszel képes feltolni az Adriai-tenger vizét az északi medencébe, egy métert is megemelve a vízszintet. Az Észak-Adrián az általános árapályszint-változás körülbelül 0,8 méter. A parti tenger átlag 10–40 méter mély, ennek köszönhetően hamar felmelegszik a víz. A VHF 68-as csatornáján olasz és angol nyelven folyamatosan sugárzott időjárás-előrejelzést Szlovéniában is hallgathatjuk.

slo2007jun-263

A szlovén tengerpart nagyon rövid, mindösszesen 25 mérföld hosszú, amelyen négy kikötőt ajánlhatunk: Koper a szlovén tengerpart központja, a legnagyobb parti település. Izola tipikus mediterrán kisváros szűk utcákkal és hangulatos terekkel. Piran híres kikötőváros, óvárosa igazi középkori látványosság, az adriai part egyik legszebb műemlékegyüttese. Portoroz marinája tágas, 650 férőhelyes. Az észak-adriai olasz kikötőkhöz hasonlóan sekély vizű, az úszó mólókra tolatva cölöpök közé köthetünk. Minthogy Szlovéniából Olaszországba szabadon áthajózhatunk, hivatalos ki- és bejelentkezés nélkül, északra indulva megéri meglátogatni hajónkkal Trieszt belvárosát.

portoroz

Marosi Miléna / Mérföld Yachting

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!