Vitorlázás biztonságosan

2016. augusztus 19.
Címkék :

dzsekiA vitorlázás remek időtöltés, ám hordozhat veszélyeket magában, elég csak egy pillanatok alatt lecsapó balatoni viharra gondolni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy mire kell ügyelnünk vízre szálláskor.


Mire figyeljünk?
A hajóra csak olyan emberek szálljanak fel, akik tudnak úszni. Mindenképpen legyen a hajón mentőmellény, és azt szükség esetén használja is a legénység. Hiába gondoljuk azt, hogy nem indokolt a mentőmellény használata, ezzel jobb nem játszani. A mentőmellény ugyanis tényleg életmentő lehet.

mentomelleny

Indulás előtt meg kell vizsgálni, hogy a hajó biztonságos-e, valamint hogy megvannak-e a szükséges mentőfelszerelések. Ellenőrizzük azt is, hogy van-e a hajón elsősegélyláda és tűzoltó készülék.

Mentolada_elsosegelydoboz

A hajó fedélzetén fokozottan figyeljünk! Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne engedjük a gyerekeket futni, lökdösődni, hiszen a hajó bármikor tehet egy hirtelen mozdulatot.

Children on the foredeck


Mit vigyünk magunkkal?

A vitorlázáshoz már szinte külön ruhatárat gyártanak. Érdemes egy puha talpú cipőt beszerezni, amely nem hagy nyomot a hajó fedélzetén, vagyis érdemes a magas sarkú cipőket otthon hagyni, hiszen nemcsak balesetveszélyes, de a hajó tulajdonosa sem örül majd neki. Jól jöhet a vízhatlan ruha vagy az esőkabát is.

dzseki

A hajón nagyon erős lehet a napsugárzás, mindenképp legyen nálunk napszemüveg és sapka, valamint hosszú ujjú ing vagy póló. Sőt a magas faktorszámú, széles spektrumú napkrémet se hagyjuk otthon, és kenjük vele magunkat rendszeresen. Este hirtelen lehűlhet a levegő, legyen nálunk mindig valamilyen melegebb ruha, pulóver.

medicines-2

Azt is gondoljuk végig, milyen gyógyszerre lehet szükségünk. Sebtapaszt és hányingercsillapítót mindenképpen vigyünk magunkkal!

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!