Vitorlázás a Jón-tenger szigetein

lefkasAz infrastruktúrájukat tekintve a legfejlettebbnek mondhatók a Jón-tenger szigetei. A legismertebbek: Korfu, Paxos, Lefkasz, Ithaka, Kefallonia és Zakinthosz.

Új marinát találunk Korfu városban és Lefkas hasonló nevű fővárosában, a többi szigeten vagy a szárazföldön a kikötői partfalhoz köthetünk, vagy öbölben horgonyozhatunk. Korfu szigete több napot is megér, autót/motort bérelve bejárhatjuk szépségeit, meglátogathatjuk Sisi kedvenc helyeit, de érdekes körbehajózni is.

korfu
Keleti felén néhány mérföldes szűk csatorna választja el Albániától, a nyugati oldalán pedig kellemes és békés kikötőhelyek vannak, mint például Paleokasztrica. A következő nagy sziget, Lefkasz kb. 50 mérföldes távolságra van Korfutól, addig is, félúton, festői kis szigetegyüttest alkot Paxos és Antipaxosz.

lefkas
Lefkasz szigete a szárazföldhöz közúti híddal kapcsolódik. Laterális bóják vezetnek fel a felnyíló híd alatt a sziget fővárosáig. Az itteni marinában bérbeadó hajók kompozás nélkül is megközelíthetők. Lefkasz keleti felén Onasszisz magánszigetét, a Skorpió-szigetet is megnézhetjük tisztes távolságból. Lefkaszhoz már minden közel van. Ithaka, Odüsszeusz szülőföldje, amelynek északkeleti öblében rejtőzik Frikesz, illetve főváros, Vathi, ahol nyugodt éjszakánk lehet, parthoz simulva.

zakynthos
Kefalonia északkeleti öble a festői Fiszkardo falut rejti. Délre haladva alhatunk Szami kikötőjében, ahol több barlang is felfedezhető. A sziget nyugati oldalán Argosztoli városa hívogat, bár a nyáron jellemző északnyugati szél miatt lehet, hogy éjszakára át kell kötnünk a vele szemközti Lixuriba. Kefalonia még nem a legdélebbi állomása túránknak, hisz nem szabad kihagynunk Zakinthoszt, amelynek azonos nevű fővárosa a sziget délkeleti szegletében található. A helyi kompkikötőben még zuhanyzó is van. Kocsit/motort bérelve színes program vár a szigeten. Déli, homokos strandján az év bizonyos szakában a Careta Careta teknősök élveznek előnyt az emberrel szemben, messziről járnak ide tojásaikat lerakni. A sziget meredek sziklafalakkal tagolt partvonalába egyetlen homokos öböl vájta be magát, ennek partján válik az enyészetté az a hajóroncs, amelynek ismert fotója minden görög naptár egy hónapját díszíti.

Marosi Miléna / Mérföld Yachting

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!