Vitorlatippek szörfösöknek

2016. augusztus 9.
Címkék :

point7_swag_3latnisA legnevesebb gyártók az idén nyáron is bemutatták a jövő évi vitorláikat. Az új holmik már túl vannak a teszteken, a reklámfotózásokon, és a pozói PWA-versenyeken mutatkoztak be a széles közönség előtt.

3 latnis radikál wave vitorlák
Nem minden gyártó tervez 3 latnis vitorlát, de akik igazán stabil szelekre és óriáshullámokra készülnek, azoknak pillekönnyű 3 latnis vásznakat készítenek. Előnyük a kis súly, a játékos kezelhetőség, azaz a vitorlakezelés nem megy a hullámlovaglás rovására.

Simmer Tricera, Goya Fringe, Point-7 Swag, Naish Force Three (2016), NP Fly, Challenger Three-G (2016), GUN Aqua (2016)

simmer_iconx_powerwave

4 latnis side shore (down-the-line) vitorlák
A gyártók wave fegyvere. Néhány éve a 4 szkeges deszkákhoz, óceáni hullámokra, könnyű és könnyen kezelhető vitorlákat készítenek, szinte minden cég pehelysúlyú monofilm és erősített verzióban is kínálja portékáját. Könnyen megsiklanak, és a fejlesztéseknek köszönhetően egyre stabilabbak maradnak túlvitorlázva is.

Simmer Blacktip/BlacktipHD, Goya Guru, Goya Banzai, Severne S1/S1Pro, North Hero, Naish Four (2016), NP Combat, Point-7 Salt, GUN Blow (2016), GUN Peak (2016), GA Manic/ManicHD, GA IQ

simmer_blacktip_4latnis

Powerwave (onshore) vitorlák
Ezeket a vitorlákat akkor érdemes választani, ha tavi (azaz a hullám onnan jön ahonnan a szél), vagy másképp szólva szélgenerálta hullámok közé kerülünk. Szélesebb széltartomány, erősebb szelekben is stabil profil jellemzi őket, a kialakításuk pedig bombabiztos.

Simmer Icon, IconX, GA Poison, North Volt/Volt HD, NP Atlas, Point-7 Spy, Challenger Konda (2016), GUN Transwave (2016), Naish Force 5 (2016)

point7_swag_3latnis

Bump and jump
Ezeket a „powerwave” vitorlákat már szinte sima vízen is használhatjuk, annyira jó freeride potenciál van bennük, gyorsak, kényelmesek, sőt 1-2 méteres hullámzásig nyugodtan be lehet vethetni őket, mert biztos, hogy bírni fogják.

Simmer Apex, GA Cross, NP Fusion, GUN Torro (2016)

gun_torro_bumpandjump

Freestyle
Ezeket a könnyű vitorlákat kifejezetten freestyle manőverekre fejlesztik. Az időtállóságuk kétséges, de hamar megsiklanak. Jó tudni, hogy túlvitorlázva vagy hosszú menetekre nem ideálisak.

Goya Bounce, GA Pure, North Idol, Severne Freek, NP Wizard, Point-7 Slash, Challenger 4Pro (2016), GUN Beat (2016), Simmer Whitetip (2016)

Hollósi Péter

np_wizard_freestyle

Izgalmas pillanatok a pozói versenyről:

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!