Vitorlástanfolyam és nyaralás egyben

2016. szeptember 7.
Címkék :

learningwhilechartering_00_ahoybccom_658_318Vitorláznál, de nem tudod, hogyan vágj bele? Részt vennél egy hajós nyaraláson, de hiányzik a szükséges tudás? Egy tanfolyammal összekötött chartertúra hasznos és érdekes kombinációja a tanulásnak és a kikapcsolódásnak.

Tulajdonképpen mindegy, hogy a megfelelő jogosítvány megszerzésére készülsz, vagy a papír birtokában elmélyítenéd a tudásodat, esetleg biztonsági tartalékra vágysz, hogy legyen melletted valaki, miközben fél szemed a családon, minden lehetőségre létezik kész forgatókönyv. És egyáltalán nem csorbul a nyaralásélmény!

learningwhilechartering_02_wisconsintrailscom_658
Lehetsz rutinos vitorlázó az ismert vizeken, azért egy bérhajó más tészta: kikötés, horgonyzás, navigáció, energiafelhasználás, vízkészlet beosztása, rádiózási ismeretek, esetleg motorszerelés. Ezen feladatokkal ritkán találkozol otthon. A fentiekhez jön a boci kezelése, egy megfeneklés (egyszer úgyis sor kerül rá, hidd el), a biztonsági felszerelés használata, bevásárlás, főzés (egy hét zacskós levesen és szendvicseken – tuti, hogy lázadás tör ki a fedélzeten). Kibérelni egy szkipper nélküli hajót (ezt nevezi az angol bareboat charternek) többet jelent annál, mint hogy tudod, hogyan kell felhúzni a vitorlákat. Úgyhogy ha azt érzed, gyakorolnál a korábbiaknál nagyobb vitorlással, szeretnél jobban elmélyülni a fedélzeti rendszerek működésében (mert esetleg hosszú útra készülsz), vagy távoli helyekre vágysz, de biztonságban érnél oda, akkor érdemes elgondolkodni egy munkásabb vakáción. Nyugi, nem olyan lesz, mint az irodai napok, hacsak nem egyébként is sznorkelezéssel, napnyugták bámulásával és rengeteg nevetéssel töltöd az idődet.

learningwhilechartering_01_webreservcom_658
Változatos kínálatból szemezgethetsz, ami a hajók méretét és típusát illeti. Ahogy korábban az egytestűek, ma már a katamaránok is szinte minden helyen elérhetők. Nagy létszámú társaságoknak, ahol a résztvevőknek még nincs nagyon hajóstapasztalata, ideális választás lehet egy kéttestű, mert nem kell egymás hegyén-hátán létezni egy hétig – márpedig az meghatározó élmény! Fontos ugyanakkor tudnod, hogy mind motorozva, mind vitorlázva másképp viselkednek, mint az egytestűek, úgyhogy nem árt a rutin.

learningwhilechartering_00_ahoybccom_658_318
Keress olyan tanfolyamot, amelyet kezdőbarát vízen tartanak: Horvátország tagolt tengerpartja vagy a stabil szelekkel és kis hullámokkal jellemezhető Brit Virgin-szigetek a könnyű navigáció miatt barátságos a tanulni vágyóhoz, indulásnak tökéletes megoldást jelent. Számtalan verziója létezik a gyakorlótúráknak: ilyenkor nyíltabb víz felé veszi az irányt a csapat, netán éjszakai menetekkel színesíti a hetet, esetleg több hajó vitorlázik együtt, mindegyiken kapitánnyal, aki csak kritikus helyzetekben szól közbe. De azt is lehet, hogy a baráti körből állítasz össze egy fejlődni vágyó brigádot, és saját szakállatokra béreltek ki egy hajót (bár ilyenkor is javasolt egy kapitányt magatokkal vinni). Akárhogy is, az élmény a tiétek lesz, új ismeretségekre tehetsz szert, sőt jó eséllyel le is barnulsz. Milyen más tanfolyam mondhatja el ezt magáról?

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!