Vita a balatoni jetskizésről

Korábban a Balaton Fejlesztési Tanács, majd a napokban a Balatoni Szövetség is megvitatta, hogy milyen álláspontot képvisel az elektromos vízi járművek tavi jelenlétével kapcsolatban.

A tóparti települések polgármestereit összefogó szervezet álláspontja szerint meg kell határozni az ezzel kapcsolatos jövőképet, hiszen a régióban eddig a fő irány a család, fürdőzés, vitorlázás, horgászat volt. A legnagyobb vitákat a motoros kishajó kategóriába sorolt elektrojet megjelenése generálja. Az előterjesztés szerint e járművek törvényi szabályozása hiányos vagy nem életszerű. A településvezetők aggodalma, hogy a jetski megjelenése új, fokozott veszélyt jelentene a fürdőzőkre nézve.


A Balatoni Szövetség polgármesterei tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de azt is hangsúlyozzák, hogy az csak a hagyományaink, az értékeink, a családbarát jelleg megőrzése mellett történhet.


„A közgyűlésen elhangzottak és az azóta hozzám eljuttatott vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett polgármesterek többsége ellenzi az elektromos jetski megjelenését a Balatonnál – összegezte érdeklődésünkre Balassa Balázs, a BSZ elnöke. – Egy konkrét javaslat fogalmazódott meg az eszközök használatára: külön erre a célra kialakított, vízi sportpályán lehetne megteremteni a lehetőséget. De ennek engedélyeztetését is komoly feltételekhez kötnék a tagjaink. A hely kijelölése során pedig szükségesnek tartanák az önkormányzatok bevonását.”


A kérdésben konkrét állásfoglalás a nem született. A BSZ a BFT-vel közösen a közeli jövőben felméri az összes Balaton-parti önkormányzat elektromos hajókkal kapcsolatos álláspontját, majd ez alapján tesz javaslatot a törvényalkotók számára a szabályozásra – írta a zaol.hu.

(fotó: Pixabay; képeink illusztrációk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!