Visszatért a BAHART balatoni flottájába a felújított Jókai

2024. május 2.
Címkék :

Visszanyerte eredeti színvilágát és külsőre is az egységes nosztalgiahajó-flotta tagja lett a Jókai. A 2023 végén újra a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonába került motoros sétahajóként üzemel majd.

A 32 méter hosszú, 5 méter széles Jókai az ötödik balatoni gőzhajó volt. Budapesten, az Óbudai Hajógyárban készült, innen alkatrészenként szállították Siófokra, ahol összeszerelték, majd 1913 júniusában vízre bocsátották. Kalandos történelmét követően, a 85 utas befogadására alkalmas hajót 2023 végén vásárolta „vissza” a Balatoni Hajózási Zrt. A hajózási szezonra felkészítő munkálatok 2024 elején kezdődhettek meg; ezek során javították a villamos hálózatát, és új festést is kapott.

A felújítási és felkészítési munkálatokat követően május 1-jén mutatkozott be újra a nagyközönségnek. Az érdeklődők a korábbi éveknek megfelelően Balatonfüreden találkozhatnak a hajóval, ahol sétajáratokat teljesít majd, illetve a Bahart flotta többi tagjával együtt rendezvényekre is igénybe vehető lesz.

„Terveink szerint a későbbiekben folytatódnak a mosdók, burkolatok, farészek esztétikai, állagmegóvási munkálatai, valamint tervezzük a hajó műszaki felújítását is. Várhatóan a következő években kiépül az orrsugár kormány, sor kerül a segédgép, a tartályok, csővezetékek cseréjére és megújul majd a hajtás és kormányrendszer is” – emelte ki Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója.

A Jókait a II. világháború idején, 1945 márciusában a visszavonuló német csapatok a balatonfüredi kikötőben felrobbantották. A rákövetkező évben emelték ki a gőzüzemű hajót a Balatonból, majd 1948-ban ismét forgalomba helyezték. 1963-ban motorhajóvá építették át, 1964-ben felújították, 1980-ban pedig átkerült a Tiszára. A Vanyolai Hajózási Kft. vásárolta meg, 1998–99-ben felújították, majd 2000-ben áthajóztak vele a Dunára, de csak 2002-ben érkezett meg a Balatonra − az akkori vízállás miatt közúton. 2003-tól állt hivatalosan szolgálatba, Balatonfüreden – írta a balatonihajozas.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!