Visszatérés a való világba

A Vendée Globe versenyzői átlagosan három hónapot töltenek hajójuk fedélzetén, majd fizikailag és mentálisan kimerülve térnek vissza az indulási kikötőbe, ahol újabb komoly feladat vár rájuk: visszatérni a szárazföldi életbe.

Általánosan elmondható róluk, hogy vesztettek a testsúlyukból, távol érzik maguktól a világ problémáit, közben sokan közülük már célba éréskor a következő földkerülésről álmodoznak.

„Mióta megjöttem, rendre riadtan ébredek, mert az jár a fejemben, hogy átaludtam az ébresztőórát vagy a vészjelző sípolását” – mesélte Benjamin Dutreux (OMIA – Water Family). Jean-Yves Chauve 1989, az első Vendée Globe óta a verseny hivatalos orvosa elmondta: „A visszatérés utáni első pár nap igazi érzelmi hullámvasút, ami pontosan megmutatja, mennyire fáradtak a versenyzők. Hetekig, de akár hónapokig kimerültnek érzik magukat, ám a testüknél is jobban szenved az elméjük. Elég csak ránézni az arcukra, és az ember képet kap arról, mit élhettek át. Aki 5-6 kilót fogyott, annak első feladata újra egyensúlyba hozni a testét, majd mindegyiküknek legyengült a lába, sok az apró sérülés, zúzódás, repedt csont.”

Ha ez nem lenne elég, leselkedik még egy veszély a vitorlázókra a szárazföldi vírusok képében, ami napjainkban fokozott veszélyt jelent. Testük védelmi rendszere nem éber, hiszen hónapokig egy lényegében steril környezetben éltek. „Többen légzési nehézséggel néznek szembe, mert a szervezetüknek újra kell tanulnia, miként küzdjön meg a vírusokkal. Erre jönnek a hallásproblémák, hiszen folyamatos zajban töltötték az idejüket, a karbon hajótest ráadásul felerősíti a zajokat. Így aztán napokig cseng a fülük.”

A visszatérés tehát a regeneráció kezdetét jelenti, amire nagy szükségük van, ha újra versenyezni akarnak. Márpedig akarnak, hiszen sorra ezt nyilatkozzák. Mintha vonzaná őket a Déli-óceán, ahol felfedeztek valamit. Valamit mélyen magukban, ami a „normális” napi életben rejtve marad a szem elől.

„Egészen elképesztő, ahogy az agyuk szinte egy szempillantás alatt törli a rossz emlékeket.”

(forrás: sail-world.com, fotók: vendeeglobe.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!