Virág Flóra és a Team Kaáli nyerte az Ezüst szalagot

68 hajó nevezett az ötödik Ezüst szalag túraversenyre, ahol a győztes végül nem tudott rekordidőt futni, viszont az RSM katamarán árboca kidőlt. A rendező Spartacus Vitorlás Egylet közvetítéséből szemezgettünk.

Június 11.

16:30 Az 5. Ezüst szalag éjszakai túraversenyre 68 induló nevezett, a szél elég rendesen fúj a 18 órai, balatonföldvári rajt előtt másfél órával, a györöki bója (az egyetlen megkerülendő pályajel) mellet horgonyzó rendezőségi hajó 50-55 km/órás széllökéseket jelentett. A Meteorológiai Szolgálat éppen a rajt időpontjára jelez némi szélgyengülést, de 23 órára az előrejelzések szerint visszatér a szél.

18:00 Friss szélben elrajtolt a mezőny, a gyorsabb hajók eszeveszett vágatásba kezdtek.

18:58 Gyors telefon a mezőny közepén vitorlázó Bóbita nevű Scholcz 32-es kapitányával, Kétszeri Csabával: „10-15 csomó közt változik a szél ereje, a rajt óta sokat gyengült. Lelle előtt járunk. Együtt van a mezőny, persze a többtestűek elléptek. Badacsony felé haladunk, 7-8 csomóval.” Nagy csata várható az elején: az RSM – Kalocsai Zsolt és csapata -, és az idén sikert sikerre halmozó Team Kaáli között, amely a katamarán specialista Virág Flóra irányításával halad, vezetve a mezőnyt. Az Ezüst szalag támogatója egy izgalmas hazai cég, a kötélgyártó Galco. Az elsőként befutó egytestűnek és az utolsó érvényesen befutónak ajánlottak fel különdíjat.

19:05 RSM (2018-ban ő nyertek, rekordidővel) a Szigligeti-öbölben, vezető pozícióban, a Team Kaáli a 2. helyen Ábrahámhegy magasságában hajózik. Az északi part felől lassan kezd leállni a szél, ahogy közeledik a napnyugta.

19:09 Az RSM három darabba törte az árbócát, részletek később…

19:16 Telefon az RSM kísérő motorosával, Balázs Viktorral: „Reffelt nagyvitorlával kezdtük a regattát, de ekkorra már teljes taklival ment a hajó, egyszer csak – szinte egyszerre – letört az árbóc felső egy harmada és tőből is kidőlt. Nem voltak extrémek a körülmények. Keressük majd az okokat, pillanatnyilag a vízből húzza ki a legénység a felszerelést. Ez az árbóc amúgy egy régi darab, sokat kapott már. Szervezetten folyik a mentés, személyi sérülés nem történt.”

19:20:26 A Team Kaáli Virág Flórával a kormánynál vette a györöki bóját.

19:37 Meérkezett Györökre a második, a HUN76 F18-as katamarán Diószegi Zoltánnal és Jankovics Gáborral. A hajó neve Dió.

21:37:01 A Team Kaáli (Virág Flóra, Sallai Gábor, Belle Örs, Tisóczki Ferenc, Kugler Nándor, Bödör Gergely) 3 óra 37 perc és 1 mp alatt teljesítve a légvonalban 85 kilométeres távot, megnyerte az Ezüst szalagot!

Videó a befutóról:

YouTube video

23:34 Öt további hajó a befutóban: második a Dió, harmadik a Tantál 8mOpen (Fazekas Gábor – Goszleth Marcell), ezzel a Tantál lett a legjobb egytestű! Negyedik a Trentasette (Lacsny Gergely), ötödik a Gardazzurra (Simó Béla), hatodik a Nelson Flottalízing 8mOpen (Varga Lajos – Meszáros Mátyás).

Június 12.

02:10 Visszaerősödött az északi szél, csörömpölnek a felhúzók a földvári kikötőben. Éjfél után egy perccel mindenki vette a györöki bóját, aki még versenyben van.

06:01 Az utolsó befutó hajó a Zefír (Nadj István, Horváth Gyula, Csanádi Tamás, Rugyai Mónika). Befutólista.

fotók: Gémesi Jóka / Spartacus Vitorlás Egylet

forrás: Csima Kata, Visy László / Spartacus Vitorlás Egylet

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!