Világrekordot ért el egy búvárrobot

A Magyar Búvár Szakszövetség tudományos alelnöke, Balázs Gergely is részt vett abban a nemzetközi projektben, amely a világ jelenleg ismert legmélyebb vízzel telt barlangja, a csehországi Hranická propast búvárrobotos feltérképezését tűzte ki célul.

A budapesti Unexmin Georobotics Kft. és a Cseh Barlangkutató Társaság Hranický Kras egységének összefogásával megvalósult expedíció keretében az Unexup EIT RawMaterials projekt nemzetközi csapata és a helyi barlangkutatók a csehországi tűzoltók és speciális mentőegységek támogatásával a terep előkészítése után július végén megkezdték a munkát.

A Cseh Barlangkutató Társaság a Hranická propast területét már évtizedek óta vizsgálja. A korábbi búvár- és búvárrobotos merülések a 404 méteres mélységet érték el. Az idei kutatás fő célja a barlang felső szakaszának nagy pontosságú, 3D-s térképezése volt. A munka során a csapat világrekordot állított fel augusztus elsején, amikor a búvárrobot 450 méteres mélységbe merült és 45 méterrel megnövelte a barlang bejárt és feltérképezett mélységét.

A mostani háromdimenziós adatokból látható, hogy még nem érték el a barlang alját, azonban a technológia jelenleg ezt a határt szabta meg a biztonságos merülésre. A nemzetközi Unexup fejlesztőcsapat és az Unexmin Georobotics Kft. hamarosan elvégzi a szükséges műszaki módosításokat ahhoz, hogy az UX-robot az 1500 méteres mélységet is elérhesse, és a térképezést tovább folytatva jövőre újra megdönthesse a saját mélységi világrekordját – írta a buvar.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!