Világrekord az Ír-tengeren: megvan a leggyorsabb vitorlásátkelés

John Gimson és Anna Burnet részben azért vállalta a kihívást, hogy felhívja a figyelmet a tengerek szennyezettségére.

John Gimson, a brit vitorláscsapat sportolója szerint a tengerhajózási iparnak nincs más választása, mint drasztikusan csökkenteni az ágazat a szén-dioxid-kibocsátását, miután ő és partnere, Anna Burnet a fenntartható utazás mellett síkra szállva megdöntötte az Ír-tengeren való leggyorsabb vitorlásátkelés rekordját. Gimson és Burnet szeptember 26-án azért vitorlázott Nacra 17-es katamaránjával az Ír-tengeren, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásból fakadó és a tengeri közlekedés okozta környezetszennyezés problémáira, remélve, hogy ébresztőt fújnak az iparágnak.

Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megdöntik a Belfast Ballyholme-tól Port Patrickig és vissza vitorlázás világrekordját – az Artemis eFoiler, egy korszerű, emelősvertes és elektromos meghajtású motoros hajó kíséretében. A nehéz körülményeket leküzdve a párosnak sikerült hét perccel megdöntenie a rekordot, és alig több mint 90 perccel az indulás után visszaérkeztek Belfast Stranraerbe.

A Team GB vitorlázói, akik a tokiói olimpiáról ezüstérmmel tértek haza, a vízen és a szárazföldön is társak. Arra törekszenek, hogy változást érjenek el a tengeri hajózásban, remélve, hogy dekarbonizálni tudják azt az ágazatot, amely jelenleg a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 2,8 százalékáért felelős.

„A szén-dioxid-kérdés nyilvánvaló probléma, különösen azok számára, akik ezeken a területeken élnek, biztos vagyok benne, hogy sok egészségügyi problémát okoz a lakosság körében a kompok és a hajók füstje, különösen, ha a szél a kikötő felé fúj. Bármilyen kedvező hatást tudunk gyakorolni erre a gyakorlatra, az nagyszerű lesz” – mondta Gimson.

A zöldítés szükségessége
Miközben Burnet elismerte, hogy feszegetniük kell a határaikat, ha fel akarják hívni a figyelmet az ügyükre, elismerte, hogy a fizikailag megterhelő utazás után igencsak megkönnyebbült: „A fő ok számunkra valóban az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, a tengeri iparágat zöldebbé kell tenni. A figyelemfelkeltés érdekében olyasmit akartunk csinálni, ami kihívást jelent, és ami figyelmet kelt. Eléggé megkönnyebbültünk, mert időnként egy kicsit ijesztő volt.”

Kampányukat a kétszeres olimpiai bajnok – és egyúttal az edzőjük – Iain Percy által vezetett Artemis támogatta és biztosította az utazáshoz használt innovatív elektromos hajót.

YouTube video

(forrás: rya.org, fotók: bbc.com, artemistechnologies.co.uk)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!