Világhírű vitorlázók jönnek a Balatonra

A Balatonfüredi Yacht Club rendezi a május 26-án kezdődő Dragon-Európa-bajnokságot, amelyen olimpiai és világbajnok vitorlázók is elindulnak. A versenyen 18 magyar egység is elindul.

Az előzetes jelentkezések alapján a kontinensviadalon 15 országból 180 sportoló vesz részt, köztük a világ legkiválóbb vitorlázóival is lehet majd találkozni. Jochen Schümann háromszoros olimpiai bajnok mellett megerősítette részvételi szándékát az Amerika Kupa-versenyekről ismert ausztrál Peter Gilmour, valamint az 1996-os olimpiai bajnok ukrán Jevgen Braszlavec is. A Dragon-Európa-bajnokságon 18 magyar egység indul, a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás és Vezér Károly alkotta magyar egység, a Johanna nevű Dragonnal az esélyesek közé tartozik, akár a dobogó is összejöhet.

„A Magyar Vitorlás Szövetség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több nemzetközi vitorláseseményt rendezzenek a Balatonon. Ezért a szövetség támogatta a hajóosztály magyarországi szervezete, a Magyar Dragon Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club közös pályázatát a rendezési jog megszerzésére” – mondta Holczhauser András, az MVSZ főtitkára.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere ehhez hozzátette, hogy a Dragon-Európa-bajnokság rendkívül fontos Balatonfüred városának is, amely örömmel ad otthont ilyen magas színvonalú eseményeknek. Nemcsak azért fontos ez, mert az eseményre utazó sportolók, csapataik, edzőik, a nemzetközi rendezésben részt vevő versenybírók és sportdiplomaták közel kétezer vendégéjszakát töltenek el a városban, hanem azért is, mert erősíti a Balaton-part talán leghangulatosabb városáról kialakult összképet, amely vonzerőként hat majd a nemzetközi vitorlásturizmus irányában is.

Az eseménynek a város legpatinásabb vitorlásegyesülete, a több mint 150 éves Balatonfüredi Yacht Club (BYC) ad otthont, amelynek kikötőjében évente kerül sor hasonlóan magas szintű eseményekre.

„A klub nemcsak a versenyek rendezésében, hanem az utánpótlás nevelésében is élen jár, a sportág ifjú tehetségei közül sokan ismerkedtek itt meg a vitorlázás alapjaival” – hangsúlyozta Böröcz István, a BYC ügyvezetője.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!