Világbajnokság lesz, de nem úgy

A World Match Racing Tour szervezői augusztus 7-én bejelentették, hogy 2020-ban – a koronavírus-járványhoz kapcsolódó utazási korlátozások miatt – nem számolnak ranglistát. Ezzel együtt azonban a világbajnoki címről valahogy dönteni kell.

Ezen változtatás azért fontos, mert a WMRT-ben hagyományosan az év versenyein gyűjtött pontszámok alapján alakul ki a végső sorrend, a világbajnok az egész éves teljesítménye alapján nyeri el a címet. Hogy egészen pontosak legyünk: mindenkinek a három legjobb eredménye, illetve az évadzárón elért helyezése adja ki az év végi pontszámát. A módosításra azért lett szükség, mert a szervezők próbálják sportszerű keretek között, bárki számára elérhetően megtartani a regattasorozatot.

James Pleasance igazgató elmondta: „Elsődleges szempontunk a versenyzők és szervezők egészségének megóvása, de arra is ügyelnünk kell, hogy az egyes helyszínek az összes induló csapat számára elérhetők legyenek – főleg, mivel részvételük (és eredményük) komoly súllyal eshet latba az év végi elszámolásnál. És bár nem számolunk éves ranglistát, attól még szeretnénk világbajnoki eredményt hirdetni 2020-ban is. Dolgozunk egy olyan verzión, amelyben egy eseményen dől el a cím sorsa, de azt a versenyt is csak biztonságos körülmények között tartjuk meg. Az érdekelt feleket szeptember elején értesítjük a fejleményekről.”

Közben persze zajlik a 2021-es szezon előkészülete, azt már most lehet tudni, hogy lesznek új helyszínek, illetve szó van egy iskola (World Match Racing Tour Academy) felállításáról is, amelyen keresztül a vitorlázók széles közönsége számára lesz bemutatható a párosversenyzés világa, pluszlehetőség teremtődik új csapatok indulására helyi és nemzetközi eseményeken.

A 2020-as szezon már elmúlt, tervezett és törölt versenyei:

(forrás és képek: wmrt.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!