Viking hajót rejt a szárazföld

2018. október 16.
Címkék :

Nagy valószínűséggel egy viking hajó maradványait rejti egy temetkezési domb. A különleges leletre Norvégia délkeleti részén, Østfold megyében bukkantak rá egy facsoportokkal körülvett mezőgazdasági terület átvizsgálása során.

A Viksletta közelében található kis dombot nagy felbontású geológiai radarral pásztázták a régészek, és találtak rá a becsléseik szerint alig 50 centiméterrel a felszín alatt nyugvó hajóra. Bár a feltárások megkezdése előtt azt nem tudják biztosra, hogy mivel van dolguk, de méretei és alakja alapján elég egyértelműnek látják, hogy egy viking hajó maradványaira bukkantak. A radar, amit a Ludwig Boltzmann régészeti intézet fejlesztett ki, további temetkezési helyeket és öt hosszú ház maradványait is mutat a hajó szomszédságában.


A talaj fölső rétege alatt fekvő szenzációs leletről Lars Gustavsen és Erich Nau, a Norvég Kulturális Örökség Kutatóközpont régészei számoltak be. A húszméteres hajó állapotáról egyelőre korai nyilatkozni, de ha a faszerkezet épségben megmaradt, akkor ez lehet a negyedik jó állapotú viking hajó, amit valaha régészek feltártak. A régészek egyelőre nem látnak hozzá az ásatásokhoz, előbb igyekeznek digitális radarvizsgálatok segítségével a lehető legtöbbet megtudni a hajóról.

A vikingek a 8. és 11. század között uralták az északi tengereket, hadvezéreiket és királyaikat gyakran temették el hajóikkal együtt, partvidéki halotti dombokat emelve tiszteletükre. Idáig három viking hajót találtak norvég régészek, a most megtalált húszméteres hajó a legnagyobbak közé tartozik – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!