Viharossá fokozódó szél tette izgalmassá a Pünkösdi Regattát

A Helly Hansen Pünkösdi Regattán 203 egységből 175 futott be, a verseny győztese a Raiffeisen Fifty-Fifty lett. Az egytestűek közül a Principessa érkezett célba elsőként, míg a hagyományos egytestűek mezőnyében a Pannónia bizonyult a legeredményesebbnek.

Előzetesen tudni lehetett, hogy az időjárás minimum változékony lesz május 23-án, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint „a gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú szél a déli órákban nyugat felől kezdődően északnyugatira fordul és megélénkül (25-40 km/h), délután időnként erős (40-45 km/h, helyenként 50 km/h) lökések is lehetnek. Kora estére megszűnnek az erős lökések, majd este ritkulnak az élénk lökések is. Erősen felhős vagy borult lesz az ég ismétlődő esővel, záporral. Délután a csapadékban már hosszabb megszakítások valószínűek. Késő délutánra a felhőzet is szakadozottabbá válik és elvonul a csapadék.”

Tizenhét hajóosztályban 203 egység nevezett az idei Helly Hansen Pünkösdi Regattára, amelynek rajtja vasárnap reggel 9-kor volt Balatonföldvárnál. A csapatoknak az Ábrahámhegynél, majd Fonyódnál kihelyezett pályajel megkerülésével kellett befutniuk a balatonföldvári célba.

Ez leggyorsabban a Raiffeisen Fifty-Fiftynek sikerült, a Józsa Márton kormányozta magyar fejlesztésű kétárbócos katamarán 12:21:00-kor elsőként ért célba, és ezzel megnyerte a Helly Hansen Pünkösdi Regattát (ahogy 2018-ban is). Második lett az RSM (12:33), míg a bronzérmes az MKB-Prospex.

Szinte szélcsendben rajtolt el a mezőny, ám a délután egy körül érkező északnyugati élénkülés – amely erős északi szélre váltott – felgyorsította a hajókat.

A verseny 203 indulója közül 175 ért célba. A jó hangulatú megmérettetés során szinte csak izgalmas pillanatok voltak. Kezdetben a szélcsendes rajtnál tapasztalt helyezkedés, majd az erősödő szél és az intenzív hullámzás tette próbára az egységek tudását. A regattán néhány hajó technikai hiba miatt kiállásra kényszerült, személyi sérülés azonban szerencsére egyik esetben sem történt.

Abszolút végeredmény (pontos befutási időkkel)

Yardstick szerint korrigált eredmény

Osztályonkénti eredmény

Ladányi János rövidfilmje a 2021-es Pünkösdi Regattáról:

YouTube video

(forrás: punkosdiregatta.eu, fotók: Mag Andrea / TVSK)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!