Veszteséglista: majd 3000 konténer 3 hónap alatt

A legkomolyabb károkat a Maersk szenvedte el a tengeri árufuvarozásban, csak az idén 1010 konténert vesztettek, pár hét alatt. De még ezzel sem érték utol a rekordtartó One Apust.

Legutóbb február 17-én történt baleset, akkor a Maersk Eindhovenről 260 konténer esett a tengerbe, Japántól 45 mérföldre északra. Ha ez nem lett volna elég, további 65 megsérült.

A viharvert hajó Jokohama kikötőjében:

YouTube video

Január 16-án a Maersk Essen került viharba a Csendes-óceánon, amiből kikeveredve megállapíthatták, hogy 750 konténerről kell lemondaniuk.

A Mexikóba való megérkezést követően:

YouTube video

Hab a tortán, hogy az Eindhoven és az Essen a Maersk Eindhoven flottába tartozó testvérhajók.

A One Apus tavaly novemberben 1816 (!) konténert vesztett, előidézve ezzel minden idők második legkomolyabb káreseményét. Néhány más balesetben 153 konténer lett oda, ezek után kiszámolható, hogy novembertől februárig összesen 2979 konténer esett a tengerbe.

YouTube video

A történethez tartozik, hogy mindez egy felfutó időszakban történt, a tengeri szállítás ugyanis éledezni látszik a koronavírus okozta sokkból. Az USA kikötőiben nem kevés teherhajó sereglett össze a megugró számok nyomán: januárban 518 ezer TEU érkezett, ami a teljes 2020-as import hatvan százaléka.

(forrás: marineinsight.com, fotó: shippingandfreightresource.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!