Veszélyben a lápi póc

Jelentősen lecsökkent a lápi póc állománya a Felső-Tisza vidékén és az Öreg-Túrban. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kétséges a faj hosszú távú fennmaradása.

A Felső-Tisza-vidéken a lápi pócnak népes populációi éltek a 2000-es évek elején. Az azóta tapasztalható egyre szélsőségesebb vízjárás, az élőhelyek eltűnése és az inváziós amurgéb intenzív terjeszkedése azonban komoly problémát jelent a térségben. Emiatt a lápi póc állományai a 2010-es évekre drasztikusan lecsökkentek, napjainkra pedig a kipusztulás szélére kerültek a Felső-Tisza vidékén.

Korábban a lápi póc ismert élőhelye volt az Öreg-Túr alsó szakasza is, Nagyar és Fehérgyarmat térségben. Az utolsó előfordulási adat 2011-ből származott, azóta azonban az intenzív kutatások ellenére sem került elő. Ezért fontos eredmény, hogy a kutatók 2019 óta folytatott hét sikertelen próbálkozását követően június elsején a vízfolyás nagyari szakaszán a lápi póc egy példánya került elő.

A sorozatos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az utóbbi évtizedben a lápi póc állománya drasztikusan lecsökkent az Öreg-Túrban, a populáció hosszú távú fennmaradása kétséges – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!