Veszélybe került az oroszlányi tó

A hosszan tartó meleg és csapadékmentes időszak következtében jelentősen lecsökkent Oroszlány egyetlen tava, a Malom-tó vízutánpótlása. A tóba folyó három patakból kettő elapadt, így rajtuk keresztül egyáltalán nem érkezik víz a tóba. Egyedül a Labanc-patak biztosítja a vízáramlást.

Ráadásul a magas hőmérséklet miatt felmelegedő vízben a napsugárzás hatására elszaporodtak az algák, a szélcsend pedig további nehezítő körülmény. Az oxigénhiány végzetesnek bizonyulhat a másfél hektáros tó élővilágára nézve.

Lazók Zoltán polgármester rendkívüli tanácskozásra hívta össze az érintett szerveket, az önkormányzati tűzoltóságot, a vízművet és az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt.-t, amelyen megállapodtak abban, hogy visszavonásig tilos a Malom-tavon a horgászat és minden olyan tevékenység, amely a tó vizét befolyásolja, beleértve a kacsák etetését is. Többek között a kajakosok sem használhatják a tavat. Az intézkedés betartását a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik.

A tűzoltók vállalták, hogy vízágyúkat helyeznek a partoldalra, amelyeken keresztül a tóból kiszivattyúzott vizet visszaforgatják. A munkálatok a jelentősebb mennyiségű csapadék-utánpótlás érkezéséig biztosan eltartanak – írta a kemma.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!