Veszélybe kerülhet Gyapjasék olimpiai kvótaversenye

A januári Miami Világkupa óta Palma de Mallorcán készülnek a Gyapjas-fivérek az áprilisi, olimpiai kvótát osztó genovai világkupára. Edzőjük, Majthényi Szabolcs beszélt a jelenlegi helyzetről.

Bár az olaszországi versenyig még lesz egy világbajnokság és egy nagy hírű, komoly tradíciókkal bíró spanyol verseny (Trofeo Princesa Sofia), de ezekre most felkészülésként tekintenek. Az edzőjük, Majthényi Szabolcs hétvégén csatlakozik hozzájuk Spanyolországban, a jövő héten kezdődő vébé előtt.

Én szombaton utazom ki a fiúkhoz, akik számára a világbajnokságnak ezúttal nincs tétje – kezdte a helyzetértékelést Majthényi. – Optimistán várjuk a versenyeket, mert február végén, nagyon nívós mezőnyben sikerült bronzérmet nyerni Mallorcán. A vébére készülők jelentős része megjelent ezen a versenyen, ezért is értékes a 3. hely.

Genováig a versenyszituációk, a kiélezett helyzetek, bójavételek, rajtolás gyakorlása a legfontosabb, hogy rutinszerűen menjenek a taktikai sablonok megoldásai. Az előttünk álló két versenyen ez lesz a középpontban. Természetesen a hajóvezetés ugyanilyen fontos, de ebből a szempontból is jó, hogy két ilyen erős versenyen elindulnak Genova előtt. Leginkább a szoros szituációkra kell fókuszálni, nagyon sok fog ezeken múlni a végelszámolásban. Reméljük, hogy ezeket sikerül olyan szinten begyakorolni, ami már pozitív hatással lesz az eredményekre.

Vannak a riválisok között olyan versenyzők, akiknek már a világbajnokságon és a Trofeo Princesa Sofián a lehető legjobb formában kell lenniük, mert nekik már ezek a versenyek is olimpiai válogatónak számítanak.

Ebből a szempontból is szerencsés, hogy nekik lelkileg nem kell túl sok energiát elhasználni. Komolyan fogják venni, de nem kell azon ügyködni, görcsölni, hogy ott a legjobb eredményt elérjék. Bizonyos kényesebb helyzetekben, valószínűleg egyszerűbb, biztonságosabb megoldásokat fognak választani. Míg egy genovai kiélezett helyzetben – akár bójavételnél, akár ellenfél elé fordulásnál – a végsőkig el kell menni. A vébén nem fogunk belemenni olyan helyzetekbe, hogy estéket töltsünk egy óvási bizottság előtt. Inkább elengedünk olyan dolgokat, amiket Genovában biztos nem fogunk.

A vitorlázásban nagyon nehéz a formaidőzítés, mert nem egy klasszikus fizikai sport. Lehet itt is csúcsformáról beszélni, de nem annyira kihegyezetten, mint egy teljesítménysportban. Inkább a szellemi képességeken és a pszichológiai állapoton múlik majd mindenkinél, hogyan tudja kezelni azt a nyomást, ami Genovában fog jelentkezni.

Természetesen mindenki beszél a koronavírusról, de nem foglalkozunk vele, mi úgy készülünk, hogy lesz olimpiai kvalifikációs világkupa Genovában, április 13-tól. Az eredeti terv szerint haladunk, más irányba mutató hivatalos értesítést egyelőre nem kaptunk. Ezen az alapon az Olimpiával is foglalkozhatnánk ebben a megközelítésben.

Nagy teljesítmény lenne, ha sikerülne az olimpiai kvalifikáció. Egészen kivételes szintre jutottak el a gyerekek, óriási, hogy már most hol tartanak. Nagyon kevés ember mondhatja el magáról a magyar vitorlássportban, hogy ilyen szintre tud eljutni. És ez független attól, hogy kijutnak-e az Olimpiára. Hatalmas a konkurencia, olyan országokkal kell megküzdeni a kvótáért, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy ilyen gondjuk lehet.  

Nagyon drukkolok a fiúknak, hogy sikerüljön, mindent megteszünk ezért. Óriási eredmény lenne, ha összejönne. Látom rajtuk, mennyire akarják, és ők is mindent megtesznek érte. Szerencsére görcsösség nincs bennük, nem fog összeomlani a világ, ha nem sikerül megcsinálni – fejezte be a beszélgetést Majthényi Szabolcs.

fotók: Emilio Lepre / Imperia Winter Regatta; Cserta Gábor; Pedro Martinez/Sailing Energy / Hempel Sailing World Championships, Aarhus 2018; Aqua magazin

forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!