Véget ért a Binnenjolle-Európa-bajnokság

A tegnapi, utolsó napon rendezett három futam után az osztrák Poell családot köszönthettük a 22-es Binnenjolle hajóosztály 2017-es Európa-bajnokaiként.

Véget ért a történelmi hagyományokkal büszkélkedő, egyik legkülönlegesebb háromszemélyes fa hajóosztály, a 22-es Binnenjolle Európa-bajnoksága Balatonfüreden. A háromnapos versenyen osztrák és német versenyzők küzdöttek a kontinensbajnoki címekért. Az első versenynapon a Tihanyi-félsziget megkerülése volt a feladat, amelyet a felkészült egységek többsége sikeresen teljesített. A túrafutamot a német Fram egység nyerte Manfred Jacob kormányzásával, Marek Jacob és Udo Lang legénységgel a fedélzeten, második az osztrák 3 tagú Poell család lett Matthias Poell irányításával, míg harmadikként a szintén osztrák Fiedler család ért célba.

A második nap már a pályaversenyeké volt a főszerep. A Hagemann László vezette rendezőség az északi 8-9, olykor 10-12 csomóig erősödő északi szélben a part mellett rakta ki a versenypályát. A 8 darab 22es Binnejolléből a fokozatosan erősödő szél és hullámzás miatt csupán 5-en teljesítették a futamot, mikor a tovább erősödő szél miatt a versenyrendezőség a versenynap befejezése mellett döntött. A pályaverseny első futamát az osztrák Poell család nyerte, második az osztrák Ainetter kormányozta Bri hajó, harmadik az osztrák két fővel induló Bongo egység, szintén a Poell család többi tagjával.

Másnap szintén remek vitorlázóidő fogadta reggel a versenyzőket: az elmúlt két nap után végre akkorára csökkent a szél erőssége, hogy a Kerekedi-öbölben 3 remek futamot sikerült rendezni. A 7-8 csomós alapszélben, amely az első futam során 10-12 csomóra erősödött, 18 csomós max. lökésekkel 1 egység mártózott meg csupán a Balatonban, akik külső segítség nélkül, fegyelmezetten állították vissza hajójukat.

Kiegyensúlyozott, remek versenyzést mutattak be: az eredmények alapján jól látszik, hogy az Európa-bajnoki díjat magasba emelő osztrák Poell család végig magabiztosan vezette a versenyt, de nem volt ez másképp a második helyen végzett német Manfred Jacob által irányított egység, és a harmadik helyen végzett szintén osztrák Ainetter csapat esetében sem.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!