Véget ér-e ma a 14 ezer tengeri mérföldes kaland?

2019. december 3.
Címkék :

Három trimarán tart a franciaországi Brest felé, az elsőnek komoly az előnye, ám a második helyért még izgalmas küzdelem zajlik.

November 3-án először indult útjára a Brest Atlantiques verseny, olyan útvonalat kínálva a négy Ultim trimaránnak, amit eddig még nem volt lehetőségük teljesíteni. Pláne mezőnyben. A bresti rajtot követően Rio de Janeiro (Cagarras-szigetek bal kézről elhagyva), majd Fokváros (Robben-sziget, bal kézről elhagyva) volt a cél, onnan fordultak ismét északnak, hogy Brestben fussanak be. Kisebb-nagyobb technikai gondjai az összes csapatnak adódtak, leginkább a Sodebót sújtotta a sors, a kormányuk olyan ütést kapott, hogy azt még egy fokvárosi megállóval, a parti személyzet segítségével sem sikerült megjavítani, így a Thomas Coville–Jean-Luc Nélias duónak (valamint a velük hajózó Martin Keruzoré fedélzeti riporternek) fel kellett adnia a versenyt.

Maradt Franck Cammas és Charles Caudrelier (Maxi Edmond de Rotschild, fedélzeti riporter Yann Riou), ők cikkünk írásakor bő 300 mérföldre vannak a céltól, illetve a második helyért éles versenyt vívó Francois Gabart–Gwénole Gahinet kettős (Trimaran MACIF, Jérémie Eloy) és az Actual Leader legénysége (Yves Le Blevec–Alex Pella, Ronan Gladu).

Tekintve, hogy a harminckét méter hosszú Ultim trimaránok húsz csomóval mennek lassan (kedd délután épp ez a helyzet), amikor pedig rákapcsolnak, akkor simán hozzák a harmincat, könnyen lehet, hogy még ma, éjfél előtt célba ér az első páros. Ha nem így lesz, akkor is még sötétben, legfeljebb szerda hajnalban futnak be Cammas-ék.

Ahhoz képest, hogy mindössze nyolc versenyző érintett a regattában, igen komoly a dicsőséglista: tizenegy Transat Jacques Vabre-, öt Volvo Ocean Race-, négy Route du Rhum-, két-két Soltaire du Figaro-, illetve Mini Transat- és egy Vendée Globe-győzelem ékeskedik a neveik mellett. Öten közülük vagy korábban vagy napjainkban Jules Verne Trophy-rekordot tartottak-tartanak, ketten pedig szólóban futottak földkerülő csúcsot.

(fotó: brestatlantiques.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!