Védik a környezetet a Bali katamaránok

Sok szó esik manapság a környezetvédelem fontosságáról, a Catana Csoport sem veszi félvállról a kérdést, amit jól szemléltet a minden hajójukba beépített víztisztító és -szűrő rendszerük.

A Catana Csoport korábban is élharcosa volt a fenntartható fejlődésre törekvésnek, a hajóépítés során mindig alacsony sztirolkibocsátású gyantákat és PEFC-tanúsítványú fát használt fel. Utóbbi azt igazolja, hogy a fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A Catana és Bali katamaránok Magyarországon a Pannon Yacht Kft. kínálatában érhetők el.

Nagy lépést jelent ezen az úton a tavaly ősszel bevezetett újítás: 2020. szeptembertől minden megrendelt katamaránjuk alapfelszerelési része az Excellence Pack, ami a fedélzeti kényelem fokozásán túl környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos elem. A csomag két jelentős fejlesztést tartalmaz, ezek az ivó- és a szennyvizet tisztítják meg.

Az ivóvíz tisztítása azért hangsúlyos kérdés, mert bár az édesvíztartályokat csapvízzel töltik fel, sokan bizalmatlanok az ott tárolt víz minőségét illetően, inkább palackozott vizet vásárolnak és cipelnek a hajóra. Ott aztán tárolják, pakolják, majd fogyasztás után ismét gyűjtik, hogy végül kidobhassák a megürült palackokat. Ennek a jelenségnek vet véget az endotoxinszűrő, amely megnyugtató módon eltávolítja a tartályok vizéből az esetleg ott tanyázó baktériumokat, vírusokat és a kellemetlen szagokat, miközben megőrzi a vízben található ásványi anyagokat. A technológia az orvoslásban is használt aktív szenes szűrésen alapul.

Ezzel a befelé jövő víz sorsa rendezettnek tekinthető, már csak a kifelé menővel kell(ett) valamit kezdeni. És itt jön a képbe a speciális membránnal ellátott bioreaktor, amelyik a szennyvíz azonnali kezelését végzi. Ennek során bakteriális szintű bontásra és ultraszűrésre kerül sor, így a folyamat végeztével steril víz engedhető ki a hajóból. A rendszer automatikusan és diszkréten teszi a dolgát, a végtermék pedig szennyezésmentes, a MARPOL-egyezménynek megfelelő víz. Ezzel nullára csökken annak veszélye, hogy a hajó körül úszkálva kellemetlen találkozásban legyen részünk, nincs gondunk a mindig a legrosszabbkor megtelő szennyvíztartályok ürítésére, ahogy azok rendszeres takarítására sem. További előnyként sorolható a tengeri élővilág védelme és a tudat, hogy még az extra érzékeny nemzeti parkokba is nyugodt szívvel hajózhatunk be.

A rendszerek elemei könnyen cserélhetők, így nem kell aggódni azok elhasználódása miatt.

(fotók és forrás: catana.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!