Városok, ahol fizetnek, hogy valaki odaköltözzön

A világ sok országának kisebb településein is komoly méreteket öltött az elnéptelenedés, mivel rengeteg fiatal dönt úgy, hogy inkább városban szeretne élni. A vidéki falvak, települések akár fizetnének is, hogy állandó lakosokat toborozzanak.

Molise, Olaszország
A Rómától keletre fekvő régió olajfaligeteivel és hegyekre néző kilátásával korábban virágzó, sűrűn lakott terület volt, ám csak az utóbbi öt év alatt közel tízezer ember hagyta el a vidéket. A regionális tanács kihirdette, hogy havonta 770 dollárnak megfelelő összeget fizet három éven keresztül bárkinek, aki a régióba költözik és kisvállalkozást nyit. A költözéssel járó költségekből is átvállalnak egy részt, valamint 27 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetnek azoknak, akik letelepednek náluk.

Curtis, Egyesült Államok
A Nebraska délnyugati részén lévő Curtice kisvárosában mára kevesebb mint ezren laknak. A város vezetőinek határozott célja, hogy felvirágoztassák a gazdaságot, és egy stabilabb üzleti közösséget hozzanak létre. Ennek érdekében ingyen lakást biztosítanak minden új lakó számára.

Saskatchewan, Kanada
A Nyugat-Kanadában található tartomány rengeteg tavával és közel 300 ezer négyzetmérföldnyi ingatlanterületével tárt karokkal várja a fiatalokat. A városi tisztviselők már 2010 óta azzal csalogatják a friss diplomásokat, hogy 20 ezer dolláros főiskolai tandíj-visszatérítést kapnak, ha úgy döntenek, hogy erre a tájra költöznek, és legalább egy évig ott is élnek.

Alaszka, Egyesült Államok
Szinte minden alaszkai kisváros toboroz lakosokat, mert a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően az állam egész területén fogynak az ott lakók. 1976-ban előterjesztettek egy ösztönző programot, ami lehetővé teszi minden legalább egy éve ott lakó számára, hogy bizonyos engedményeket kapjanak, így segítve a könnyebb megélhetést. Évente minden lakosnak 1250 dollárt fizetnek.

Ponga, Spanyolország
Ponga bármennyire is történelmi város, itt is komoly problémát jelent az elnéptelenedés. A településnek kevesebb mint 900 lakosa van, ezért az önkormányzat 3000 eurót fizet minden ott letelepedő fiatal párnak. Aki odaköltözik és családot alapít, minden gyermeke után további 3000 eurós támogatásra jogosult – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!