Várja látogatóit a balatoni csavargőzös

Balatonbogláron található az ország egyik legidősebb hajója, amelynek működtetője egy debreceni kötődésű civil szervezet, a Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület.

A mai nevén Balaton Csavargőzös Műemlékhajó 1872-ben, a Zala–Somogyi Gőzhajózási Társulat számára épült, és igen kalandos életet tudhat magáénak. Ez a hajó a Balaton első csavargőzöse, amely menetrend szerint közlekedett a déli és az északi part, Balatonboglár és Révfülöp között. A Balatonon kívül szolgált a Dunán is, Magyarországon és Ausztriában. Hajtotta gőzgép és dízelmotor. Sok tulajdonos üzemeltette, és mindenki új nevet adott neki: hívták Irmának, Alexandrának, Mohácsnak, valamint a Dunán FK–312-nek.

Kopasz Árpád annak idején vándorkiállításukhoz keresett balatonboglári helyszínt, amikor a parton felfedezte az akkor még roncs hajót. Sikerült megegyeznie a tulajdonos önkormányzattal, rendbe tették, felújították, és 2012-ben a műemlékké nyilvánítását is elérték.

A hajó jelenleg kívül-belül múzeum, megcsodálható itt hajócsavar, az eredeti hajtótengely, új kormányosi állás, régi egyenruha, minigőzgép és egy játszó orr-rész is – írta a haon.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!