Változnak a nyaralóhajós szabályok

Egy új rendelkezés értelmében július 22-től be kell jelenteni a nyaralóhajók szállásként való kiadását. Amennyiben a hajózási vállalkozás megsérti valamely hatósági szabályt, 100 ezer forintra bírságolható.

A jogszabály a következőképpen határozza meg a nyaralóhajó-szálláshely fogalmát: olyan nyaralóhajó, amelyet a nyaralóhajózásra kijelölt vízterületen nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából üzemeltetnek, de szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosítanak, és ahol az e célra hasznosított nyaralóhajó belsejében kialakított, ággyal rendelkező lakóegységek száma legalább kettő, az ágyak száma minimum négy, befogadóképessége a nyaralóhajó személyzetével együtt legfeljebb 12 fő.

A nyaralóhajó-szálláshely üzemeltetési tevékenység csak olyan szálláshelyen folytatható, amely megfelel az előírt követelményeknek és a szálláshely kiadását bejelentik. A követelmények a következők:
– a nyaralóhajó lakóegység- és ágyszáma, minimum követelmény 2 lakóegység,
– a belső terében kialakított vizes helyiség: zuhanyozó és mosdó, vécé kefetartóval, vécépapírtartó papírral, higiéniaihulladék-tárolóval,
– a belső terében kialakított kávékonyha: kávé, tea főzésére, reggeli jellegű ételek készítésére alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények), hűtőszekrénnyel,
– a kikötői vizesblokkban pedig szükséges, hogy legyen a vendégek számára elkülönített fürdőszoba, illetve zuhanyozó vagy mosdó, vécé kefetartóval, vécépapírtartó papírral, higiéniaihulladék-tárolóval.

Nyaralóhajó bérbeadására jogosult hajózási vállalkozás abban az esetben adhat bérbe nyaralóhajót, ha a nyaralóhajó-kártyát kiállíttatta. Ebben szerepelnie kell a következőknek: a hajó nyilvántartási száma és neve, a szállásadó neve és telefonszáma, valamint az üzemeltetési engedélyének a száma.

A szálláshelyre vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások megsértése esetén a jegyző pénzbírságot szabhat ki. Ennek az összege nyaralóhajónál 100 ezer forint, ami megegyezik a magánszálláshely esetében kiszabható bírsággal – írta a napi.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!