Változnak a hajóbiztosítási díjak

Az érvényes felelősségbiztosítás kötelező feltétele a versenyzésnek, ezért a Magyar Vitorlás Szövetség azt kéri, hogy mindenki ellenőrizze a biztosítási szerződését. A biztosítások értékhatára jövőre 5-ről 50 millióra emelkedik.

Alig több mint két hét van hátra a balatoni évadnyitóig, a nagyhajós versenyeken induló hajósok számára a sportorvosi igazolás és versenyengedély megléte mellett kulcsfontosságú az érvényes hajóbiztosítás is. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára felhívja a sportolók figyelmét arra, hogy a felelősségbiztosításokat az MVSZ az idei évtől – a korábbi gyakorlattól eltérően – nem ellenőrzi, a VIHAR rendszerbe nem kell feltölteni.

Nagyon fontos azonban, hogy a 2018-as versenyrendelkezés szerint az érvényes biztosítás feltétele a versenyen való indulásnak, amelyről a hajó felelős személye a nevezés leadásával nyilatkozik, ezt követően az ezzel kapcsolatos minden felelősség őt terheli.

A jövő évtől változik a hajóbiztosításokra vonatkozó előírás. 2019-től ugyanis a mostani 5 millióról 50 millió forintra emelkedik a versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén lejáró biztosításokat ennek figyelembevételével kell megkötnie mindenkinek, aki 2019-ben is versenyezni szeretne.


Tekintettel arra, hogy az MVSZ elnöksége a döntését jó előre meghozta, így mindenkinek lehetősége lesz az új szabálynak megfelelő fedezetű felelősségbiztosítás megkötésére. A Balatoni Hajózási Zrt. kikötőiben álló hajók esetén a kikötői díj magában foglalja a felelősségbiztosítást, az MVSZ összehangolta a biztosítási feltételeket a 2019-es évre az szóban forgó hajóknál.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!