Változások a hajóbiztosításoknál

A nagyhajók idén lejáró hajóbiztosításai helyett újat kell kötni, nem meghosszabbítani, ha jövőre versenyezni szeretnénk velük. 2019-től ugyanis jelentősen megemelkedik az értékhatár.

Fontos változás lép életbe 2019-től a hajóbiztosításoknál. Az MVSZ Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés szerint jövőre 5 millióról 50 millió forintra emelkedik a versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár a – Kalóz kivételével – az MVSZ-es osztályokba tartozó hajóknál, valamint a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályba tartozó hajóknál.

Ez a azt jelenti, hogy az érintett hajókra kötött, de az idén lejáró felelősségbiztosítások helyett újat kell kötni az 50 millió forintos értékhatárral. Az eddigi biztosítás meghosszabbítása nem megoldás, mert ebben az esetben az értékhatár nem feltétlenül változik.

Kurucz Sándor, az MVSZ Nagyhajós Bizottságának elnöke az értékhatár megemeléséről korábban a hunsail.hu-nak azt mondta: „Az eddigi, 5 millió forintos határ tarthatatlanul alacsony összeg, tekintettel a nagy értékű hajókra és tartozékaikra, valamint az esetleges személyi sérülések miatt.”

Szintén érdemes figyelembe venni, hogy idén is volt a biztosításokat érintő változás: a Magyar Vitorlás Szövetség 2018-tól már nem ellenőrzi, hogy az adott hajónak van-e felelősségbiztosítása. Erről a hajóért felelős személynek kell nyilatkoznia megadva azt is, hogy a biztosítás pontosan meddig érvényes.

A biztosítás meglétéről készült nyilatkozatot a VIHAR-ba kell feltölteni a hajóadatlap jobb oldalán. A nyilatkozat leadása után pedig minden ezzel kapcsolatos felelősség a hajóért felelős személyt terheli.

(Képeink illusztrációk.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!