Változás a vízi-közlekedésről szóló törvényben

4_7Változás várható a vízi-közlekedésről szóló törvényben. Uniós irányelveknek megfelelő, új szabályozás lép életbe a kedvtelési célú vízi járművek és motoros vízi sporteszközökre vonatkozóan.

Pontosan a 2000. évi XLII. törvény módosítása van kilátásban.

A módosítás várhatóan az alábbi témakörökben szigorít:

  • A gyártónak az Uniós előírásoknak való megfelelésről nyilatkozatot kell adnia és ennek kötelező elemeit mellékletben kell csatolnia. (A kötelező biztonsági és egyéb előírásokért azonban nem csak a gyártó, hanem annak megbízottja, továbbá az importőr és a kiskereskedő is felel.)
  • A gyártást, illetve a forgalomba hozni kívánt terméket, akkreditált szervezet minősíti és adja ki rá a megfelelőségi tanúsítványt. Ennek igazolását tábla jelzi a hajón, amelynek fontos eleme az uniós előírásoknak megfelelő ‘CE’ jel.
  • A vízi járműveket úgy kell kialakítani, hogy a vízbe esés veszélye a lehető legkisebb legyen, és könnyű legyen visszajutni a fedélzetre. A visszajutást segítő eszközöket úgy kell elhelyezni, hogy azokat a vízben lévő ember, segítség nélkül is el tudja érni. A hajó motorját pedig olyan berendezéssel kell ellátni, amely megakadályozza a hajócsavarral összekapcsolt helyzetben lévő indítását. (Kivételt alkotnak az egészen kis teljesítményű motorok.)
  • Minden kedvtelési célú vízi járművet a tűzveszély mértékének megfelelő tűzoltó készülékkel kell felszerelni. A megfelelő tűzoltó készülékek felszereléséig a jármű nem kerülhet forgalomba.
  • A  WC kizárólag tárolótartályhoz vagy víztisztító rendszerhez csatlakoztatható. A tárolótartálynak szabváyos ürítő csatlakozással kell rendelkeznie.
  • Minden hajót el kell látni kezelési kézikönyvvel. Ez tartalmazza a biztonságos használatához szükséges valamennyi információt, különösen az üzembe helyezésre, a karbantartásra, a rendeltetésszerű használatra, a kockázatok megelőzésére és a kockázatkezelésre vonatkozó ismereteket.

A szigorúbb előírások a Magyar Közlönyben történő megjelenést követő egy hónap múltán lépnek hatályba. Azok a vízi járművek, amelyek megfelelnek a 2004-es uniós előírásoknak és amelyeket 2017. január 18. előtt hoztak forgalomba, továbbra is használhatók, illetve még forgalmazhatók is. A mikro-, kis- és középvállalkozások által gyártott, legfeljebb 15 kilowatt teljesítményű benzinmotoros hajók 2020. január 18-ig forgalmazhatók illetve helyezhetők üzembe.

sailing-boats-931516_960_720

Forrás: www.kormany.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!