Vajon ki nyeri a Solitaire du Figaro versenyt?

2020. szeptember 1.
Címkék :

Ha létezik a szólóvitorlázásnak klasszikus eseménye, hát „a Figaro” az. Három-öt szakasz Franciaország nyugati partvonala mentén, egyenként három-négy nap minimális alvással, miközben végig csúcsteljesítményt kell leadni. Aki itt képes győzni, az tényleg magas színvonalon űzi a sportágat.

Mint minden esemény előtt, természetesen itt is felmerül a kérdés, ki állhat végül a dobogó legfelső fokára. Ezúttal komoly brigád gyűlt össze tippelni: Francis Le Goff versenyigazgató, Nicolas Lunven, Sébastien Simon és Yoann Richomme (az utóbbi három verseny győztese), François Gabart és Jeanne Grégoire (a Finistère csapat edzői), valamint Marcus Hutchinson, az ír menő.

Ketten elég könnyen bekerültek a top 5-be (lásd lejjebb): Tom Laperche és Sam Goodchild felváltva megnyerték a Solo Maître CoQ, illetve a Drheam-Cup regattát, aki épp nem győzött, az második lett. Mindehhez Laperche 23 éves, ám korához képest – az apjával levitorlázott mérföldeknek köszönhetően – rengeteg a tapasztalata, és a legélesebb helyzetben is képes megőrizni a nyugalmát.

Goodchild 2011-ben mutatkozott be a sorozatban, azóta az álmát kergető idealistából profi vitorlázóvá lett.

Két korábbi győztest szintén nem lehetett kihagyni: Yann Eliés háromszor (2012, 2013, 2015), míg Armel Le Cléac’h kétszer (2003, 2010) diadalmaskodott. Le Cléac’h az elmúlt egy évben csak a Figaróra koncentrált, mindent ennek a regattának rendelt alá.

Eliés legutóbb a Solo Concarneau-n rendre az élen vitorlázott, mutatva, hogy még messze nem szabad őt leírni. Rajta legfeljebb a nagyon erős szél foghat ki.

És ott vannak az évről évre rendszeresen indulók, akik speciális tapasztalatukra támaszkodhatnak. Közülük Anthony Marchand emelkedik ki leginkább: 2018-ban második, 2019-ben harmadik volt, az idei Solo Concarneau-n úgy lett dobogós, hogy alig vitorlázott a szezonban. Keveset hibázik, és ezúttal nincs rajta semmilyen nyomás.

Ebbe a kategóriába tartozik még Alexis Loison, Gildas Mahé és Corentin Douguet, akik pontosan tudják, mi várhat rájuk ezen a regattán, és fel is vannak készülve mindenre.

A két sötét ló Adrien Hardy és Xavier Macaire. Előbbiről közismert, mindegy, milyen volt a felkészülése, elképesztő teljesítményre képes, veszélyes az ellenfelekre. Macaire előnye a gondolkodásmódja, kerüli a sablonos megoldásokat, messze az átlag fölött jönnek be a haláltakkjai. Nicolas Lunven szerint „ha azt látod, hogy valamelyikük leválik a mezőnyről, azonnal elkezdesz agyalni azon, mit vettek észre ők, amit te nem”.

A fentiek alapján a szakértői csapat tippje:

  1. Tom Laperche (Bretagne CMB Performance)
  2. Armel Le Cléac’h (Banque Populaire)
  3. Sam Goodchild (Leyton)
  4. Anthony Marchand (Groupe Royer-Secours Populaire)
  5. Yann Eliès (Quéguiner Matériaux-Leucémie Espoir)

A 2020-as La Solitaire du Figaro útvonala itt tekinthető meg, az első szakasz augusztus 30-án rajtolt el:

YouTube video

A mezőny előre haladását pedig itt lehet követni.

(forrás: Tip & Shaft, fotók: lasolitaire.com; transatjacquesvabre.org; theoffshoreacademy.org; guycotten.com; adonnante.com; lasolitaire.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!