Vadnyugati állapotok uralkodnak egy isztriai strandon

A gyönyörű isztriai strandnak rengeteg problémája van, a helyi hatóságok gyakran az egész partvidék legproblémásabb területeként emlegetik.

Naponta több száz sziklaugró, úszó, kajakos, csónakázó és más adrenalinvadász özönlik a Galebove stijene (Sirálysziklák) vagy Golubove stijene (Galambok sziklái) neveken ismert partszakaszra, ám ezzel van némi gond.

„A partvonaltól legalább 150 méteres távolságot kell tartani horgonyzáskor, a parthoz meg egyenesen tilos kikötni bármilyen hajót. Akit rajtakapnak, pénzbírságra számíthat” – mondta Dolores Brenko Škerjanc pulai kikötőmester. Úgy tűnik azonban, hogy a hajósok abszolút figyelmen kívül hagyják a szabályokat, mivel gyakori az illegális horgonyzás, sőt, sokan a 20 méteres határon is belül merészkednek.

Van, hogy alig két óra alatt egy tucatnyi hajó szegi meg a törvényt, és kap 400 eurót meghaladó bírságot. És nem csak kis lélekvesztők érkeznek az isztriai strand közelébe, sokszor nagy turistahajókat is látni. Ennek eredményeképpen rengeteg, igen intenzív vita zajlik, a bírságok kiszabásakor pedig rengeteg az adminisztrációs kötelezettség.

Akár a sirályok, akár a galambok tulajdonaként emlegetjük ezeket a sziklákat, ez Horvátország tengerpartjának vadnyugati része. Az itteni kikötőmesternek több munkája van, mint bármely más kollégájának az országban. Nem csoda, hiszen mindenki a lehető legközelebb akar kerülni ezekhez a meglehetősen figyelemreméltó és impozáns sziklákhoz, és be akar menni az alattuk megbújó barlangrendszerbe, mely denevérek, sőt időnként kíváncsi és aranyos mediterrán fókák otthona.

Idén az egyik népszerű, szakosodott szállásokat kereső amerikai internetes platform a világ nyolc legszebb strandja közé sorolta ezt a pulai látványosságot, ami nem segített a helyzeten: „Szerintem ez a hely nagyszerű, az egész Isztria gyönyörű. El vagyunk ragadtatva a szikláktól és barlangoktól, az interneten találtunk rá” – mondta egy lengyel turista.

A kikötőmester és stábja a munkaidő nagy részét azzal tölti, hogy kétségbeesetten próbálja szétoszlatni a tenger felől csónakokkal érkező emberek áradatát, a barlangra azonban még mindig nincs megoldás. Közben a környező erdők a tömegek számára illemhelyként funkcionálnak, mivel a közelben nincsenek ilyen létesítmények. A tengerészeti tisztviselők szerint ez utóbbit végképp lehetetlennek tűnik ellenőrizni. A jelenlegi tervek szerint az erdőket hivatalosan natúrparkká minősítik át, hogy megpróbálják megfékezni a problémát.

(forrás: total-croatia-news.com, fotók: total-croatia-news.com, jolie.hr, seatoursistria.com, apartmanija.hr)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!