Vádemelés: természetkárosítás a Tarna-pataknál

2023. december 10.
Címkék :

A Füzesabonyi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat két férfival szemben, akik gátat építettek a Tarna-patakra, védett állatfajok tömegeit pusztítva el.

Füzesabony közelében üzemel egy szőlőoltvány-iskola, ahol az egyik vádlott telephelyvezetőként, társa pedig szőlőtermesztő segédmunkásként dolgozott. A területen lévő 400 ezer szőlőoltvány öntözése régóta a Tarna-patakból való engedélyezett vízkivétellel történt; az erre vonatkozó jogosultság 2019. október 31-én lejárt, így ettől kezdve engedély nélkül öntözték az oltványokat.

2022 júliusában a telepvezető és ismeretlenül maradt társai szőlővenyigékkel, rőzsékkel és homokzsákokkal gátat emeltek a Tarna medrébe az Aldebrő és Kápolna közötti szakaszon, ezzel a vizet felduzzasztották. A mederben elhelyezett tárgyakkal áramlástani szempontból megbolygatták a Tarna folyását, a gát pedig rendkívüli mértékben útját állta a víz haladásának.

A vádlottak 2022. július 21-én reggel 5 órától 7.30-ig az így kialakított gátrendszer elé és mögé elhelyezett két nagy teljesítményű szivattyú segítségével locsolták a szőlőoltványokat. A szivattyúk működtetése azonnali, teljes vízhiányt okozott, továbbá a szűrő nélküli szivattyúk elé épített duzzasztórendszerrel a folyóvizet megállítva, a teljes vízhozamot és azzal együtt a patakban élő állatokat is kiemelték – írta az ügyészség.

Hangsúlyozták, hogy a vádlottak az öntözést végleges vízjogi engedély nélkül végezték, vízimunkát, illetve vízduzzasztással járó tevékenységet folytattak, melynek során engedély nélkül beavatkoztak a vízfolyás lefolyási és áramlási viszonyaiba. A Tarna medrének elzárásával károsították a folyó érintett szakaszának élővilágát, és több védett egyed pusztulását okozták. A terület ökológiai rehabilitációja 2022 szeptemberében, amint a folyószakasz megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutott, azonnal beindult. A vádiratában a járási ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Videóriport-sorozat az esetről:

YouTube video
YouTube video
YouTube video

fotók: szabadeuropa.hu, greenfo.hu

forrás: berek.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!