Üzempróbát tartottak a jégtörők

Sikeresen teljesítette az üzempróbát a gönyűi kikötőben állomásozó jégtörő hajó. A menet során sor került a hajó fő- és segédmotorjainak járatására, a hajócsavarok, kormánylapátok átmozgatására, a navigációs eszközök beüzemelésére, továbbá a döngölő berendezés próbájára.


A Széchenyi és Neptun jégtörő hajót az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tartja fenn. A hajóknak minden év november 15. és március 1. között rendelkezésre kell állniuk egy esetleges jég elleni védekezéshez. A jégtörő hajó tartózkodási állomáshelye a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő.


A megfelelő műszaki állapot és a jövőbeni védekezési feladatok miatt január 22-én a Széchenyi hajóval menetpróbát tartott az igazgatóság. A jég elleni védekezés, vagy szakkifejezéssel élve a jégkárelhárítás feladata a folyókban keletkező és érkező jég megfigyelése, kezelése és kártételek nélküli levezetése, a folyami nagyműtárgyak, mederben lévő művek, parti létesítmények védelme, a veszélyes jégtorlaszok kialakulásának megakadályozása, illetve a már kialakult torlaszok rombolása, ezáltal a jeges árvízveszély megelőzése vagy csökkentése. A jégvédelmi tevékenység központi irányítását védekezés elrendelése esetén az Országos Műszaki Irányító Törzs látja el.


A Széchenyi és legénysége sikeresen teljesítette az üzempróbát, bevetésre készen horgonyoz az igazgatóság kikötőjében – írta a kisalfold.hu.

(Fotó: ​Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!