Úton a normális élet felé

Öröm volt látni az újraéledő településeket, ahogy fokozatosan visszatérhetünk a normális kerékvágásba. Országszerte megteltek a teraszok, az éttermeket vendégek töltötték meg, újra nézők előtt játszhattak a csapatok, és a családok is számos programlehetőség közül választhattak.

A mostani hétvégével visszakaptunk egy fontos részt a szabadságunkból – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, aki a magyarországi turizmus újraindulásának friss tapasztalatait összegezve úgy fogalmazott: mindenki vágyott már a társasági életre, az élményekre és a szabadabb életre.

Amerre jártam, örömmel láttam, hogy fegyelmezetten zajlott az újraindulás, ami nagyon fontos, hiszen a vírus még velünk van – mondta. – Elérkezett az idő, hogy újult erővel folytassuk az életünket, úgy éljünk, ahogyan szeretnénk. A cél közös: az, hogy mihamarabb visszakapjuk szabadságunkat. Továbbra is vigyázzunk egymásra! – szólt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a folytatásról.

Összességében biztató volt a kép az újranyitás hétvégéjén az iparági tapasztalatok és a vendégek visszajelzései szerint is – utóbbiak leginkább a közösségi oldalakon gyűlnek, és számos elismerés mellett kendőzetlenül leleplezik a kezdeti visszásságokat is az egyes üzletek esetében.

A turizmus szereplői üdvözölték, hogy újra van forgalmuk, amit az is támogat, hogy szombattól szabaddá váltak a különféle szabadidős és sporttevékenységek helyszínei, a kulturális élménypontok, megnyitott több gyógyfürdő, illetve az éttermek, cukrászdák, kávézók belső terei.

Még nem tudott minden üzlet újraindulni, főként a fővárosban, a cégek felkészülése ezzel együtt gyors és folyamatos, napról napra tér magához a fél éve hibernálódott ágazat. A legnagyobb problémát a szakképzett munkaerő hiánya okozhatja, több cég már hirdeti a szabad állásokat.

A helyzet súlyosságára utal, hogy olyan felhívás is akad, miszerint fővárosi étterem kerthelyiségébe keres munkaerőt, és a szakmai tudást, tapasztalatot csupán előnyként tünteti fel, nem alapvető elvárásként.

Olyat is hallani, hogy az elkövetkező hetekben éles verseny indul a talpon maradt munkáltatók között, az üdülőövezetekben például vendéglátósok a nyárra extra fizetésért csábítják a helyi szállodák embereit, miközben a beoltott, szakképzett munkaerőnél a szomszédos országokban hamarosan újrainduló turizmusnak is jelentős elszívó ereje van.

Akik túlélték az elmúlt, bezárással sújtott időszakot, az előző hétvégéhez hasonlóan ismét zsúfolásig telt teraszokkal indították a hétvégét, amelynek vasárnap csak a szeles időjárás szabott határokat, például a Balatonnál. Van, ahol kifogástalan volt a szolgáltatás, azonban érzékelhetően drágultak egyes balatoni vendéglátóhelyek, amelyeket védettségi igazolvány nélkül, kültéri vendégfogadó térben is látogatni lehet.

Nem szabadna elriasztani a tóhoz készülő vendégeket a drágasággal vagy azzal, hogy nincs elég munkaerő – jegyezte meg egyikük, aki a szombati túra alatt egy sima lángosért 900, egy sajtos-tejfölösért 1200 forintot fizetett a Balaton-parti büfében, ahol a palacsintáért 350-et, a félliteres korsó sörért 850 forintot kértek el, míg a közeli cukrászdában 450 forint volt egy gombóc fagylalt és fél liter limonádét 850 forintért adtak, jegeskávét pedig 900-ért.

Az újranyíló szállodák közül is akad, amelyik még a felkészülésnél tart, de a többség kinyitott és a piaci jelzések szerint Pünkösdre telt házasak lehetnek több térségben. A nyárra szóló szobafoglalások és az érdeklődők száma is megugrott az enyhítések újabb szintjén – a várakozásoknak megfelelően telítődnek a szobák országszerte.

Megjelent a védettségi igazolvány ellenőrzésével kapcsolatos rendelet is, amely előírja, hogy május 1-jétől kétszázezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal és egyéves bezárással is sújthatók azon szálláshelyek, ahol a vendégeknek nincs védettségi igazolványuk – kivéve, ha kiskorúról van szó –, de azok a helyek is számíthatnak a szankciókra, ahol zenés-táncos eseményre, illetve tíz fő feletti családi vagy magánrendezvényre kerül sor, vagy ahol az alkalmazottak maszk nélkül szolgálják ki a vendégeket – írta a magyarnemzet.hu.

címlapképünk: dailynewshungary.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!